Index Vakbarát Hírportál

Rossi komolyan aggódik, amiért nem vetheti be csodafegyverét

2022. június 10., péntek 17:26 | egy éve frissítve

Bár Németország – nehezen érthető módon – csak a 12. a FIFA világranglistáján, a Nemzetek Ligája 2022–2023-as kiírásában talán a legnehezebb feladat előtt áll szombaton a magyar labdarúgó-válogatott. Ugyanis a négyszeres világbajnok kiváló formában van, amióta Hansi Flick tavaly augusztusban átvette a szakvezetői posztot, veretlen a Nationalelf. Marco Rossi szövetségi kapitány 44. mérkőzésére készül válogatottunk élén.

Szombaton 20.45 órakor Magyarország Németországot fogadja a Puskás Arénában, a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában, a 3. fordulóban. A németek a FIFA világrangsorának 12. helyén állnak, Magyarország a 49., mondjuk a csoport két másik tagja, Anglia (5.) és Olaszország (6.) sem panaszkodhat ilyen tekintetben, aztán tessék, az angolokat mégis sikerült legyőznünk…

A válogatott a megszokott környezetben, Telkiben készül. Schön Szabolcs és Kerkez Milos kedden még pályára lépett Rigában az U21-es válogatott Eb-selejtező-mérkőzésen, szerdán este értek vissza Telkibe, csütörtök délután pedig már a Marco Rossi által vezetett A válogatott edzésén gyakoroltak. A két fiatal futballista mellett ott volt a tréningen Gazdag Dániel is, aki kigyógyult koronavírus-fertőzéséből, elvégezte az ilyenkor kötelező szigorú vizsgálatokat, amelyek eredményei azt mutatták, hogy – legalábbis egészségügyi szempontból – nincs akadálya szombati játékának.

A pénteki sajtódélutánon a játékosok közül Szoboszlai Dominik, az angolok elleni történelmi tizenegyesgól szerzője válaszolt az újságírók kérdéseire. (Történelmi gól, mert hatvan év után ezzel sikerült végre legyőznünk a sportág feltalálóit.)

Fizikálisan jó állapotban van a csapat, dacára annak, hogy egy hét leforgása alatt már a harmadik tétmérkőzésünkre készülünk – mondta az RB Leipzig 21 éves klasszisa. – Két friss játékos csatlakozott a kerethez Schön Szabolcs és Kerkez Milos személyében, ez jó, azt viszont nagyon fájlalom, hogy Lacika (Kleinheisler – a szerk.) nem lehet velünk, sérülése miatt el kellett hagynia a tábort. Annak nagyon örülök, hogy a kapitány meg volt elégedve a játékommal, azzal is, hogy sokat segítettem a védekezésben. Én minden meccsen úgy megyek ki a pályára, hogy maximálisan teljesíteni akarom a kapitányi utasításokat.

Szoboszlait megkérdezték, hogy vajon Kleinheisler becézése mit jelent: ő lenne a legjobb barátja?

Az az igazság, hogy nagyszerű közösséget alkotunk, nekem valamennyi társam kedves, ilyen szempontból nem teszek különbséget – válaszolta mosolyogva a lipcsei középpályás. – Igen, nagyon szeretek itt lenni, az első naptól az utolsóig. Nem baj, hogy két hétig mindennap látjuk egymást, sőt. Bízunk egymásban, mindent megteszünk egymásért és a sikerért.

Szoboszlai az Index kérdésére arról beszélt, hogy nem tud játékerőben különbséget tenni három ellenfelünk, Anglia, Olaszország és Németország között, de tény, hogy a német meccs más lesz neki, mint a többi, ha úgy tetszik, különleges mérkőzés, hiszen a szombati ellenfelekkel hétről hétre találkozik, sőt ha minden jól megy, Lukas Klostermann személyében klubtársa is lesz a német válogatottban a Puskás Aréna gyepszőnyegén.

Úgy megyünk ki a pályára, hogy mindent elkövetünk a győzelem érdekében, és mindenre képesek is vagyunk – fogadkozott Szoboszlai.

Szoboszlai kapott kérdést Karim Adeyemiről is, a német keret tagjáról, akit a labdarúgók között az egyik legjobb barátjának nevezett – hiszen annak idején együtt futballoztak Salzburgban.

Igen, Adeyemi az egyik legjobb barátom, rá gondoltam az imént. Örülök, hogy végre telt ház előtt játszhatunk, ilyen legutóbb Uruguay ellen volt. Az UEFA kicsit szigorú volt velünk szemben, amikor ránk rótta a zárt kapus meccs büntetését. Van egy felfüggesztett büntetése is a válogatottnak, jó lenne, ha ezt nem kellene élesíteni. Szeretnék idehaza mindig telt ház előtt játszani – hangsúlyozta.

Milyen jellegű mérkőzésre számít? – hangzott a következő kérdés.

Minden meccsre ugyanúgy kell kimennünk. Az angolok ellen megmutattuk, mire vagyunk képesek. Az olaszok ellen kicsit elaludtunk az elején, de aztán kivágtuk a rezet. Szomorú arcokat láttam az öltözőben a meccs után, és ennek nagyon örültem, mert korábban volt olyan, hogy egy 2–1-es vereséget elfogadhatónak tartottunk volna az olaszok, az uralkodó Európa-bajnok ellen. De most már nem elégszünk meg ennyivel. 

Marco Rossi szövetségi kapitány negyvennegyedik mérkőzésére készül a magyar válogatott kispadján, szinte napra pontosan négy éve, 2018. június 19-én írta alá a szerződését.

Hogy bírják a sorozatterhelést, mit csináltak a cesenai mérkőzés óta eltelt hetvenkét órában? – kapta a kérdést az Indextől a szakvezető.

Hogy mennyire bírjuk? Majd holnap kiderül. Sallai Rolandnál problémák voltak a tegnapi edzésen, fájlalta a lábát, ez nem jó jel. Inkább egy kis nyújtózkodás volt ez, nem kemény edzés. A taktikát és a videókat elemeztük. Schäfer Andrásra sajnos a két sárga lapja miatt nem számíthatunk, tehát valamennyi rotáció mindenképpen lesz, már csak azért is, mert többen nem százszázalékosak – mondta Rossi.

Félúton vagyunk a négy meccsben, mi a legkellemesebb élménye és mi a legfájóbb csalódás, mit változtatna, ha megtehetné? – firtatták az újságírók.

Két borzasztóan nehéz meccsen vagyunk túl, Anglia ellen az eredménytől függetlenül is azt mondom, hogy a legjobb teljesítményt nyújtottuk, amióta én vagyok a kapitány. Az olasz válogatott olyan erős, hogy a legkisebb hibát is megbüntette. Összességében elégedett vagyok, a mieink nem engedtek teret az ellenfélnek, követték az utasításaimat. Jó lenne, ha megcserélhetnénk ezt a két eredményt, de ez csak vicc. Arra kérem a sajtó képviselőit, segítsenek abban, hogy két lábbal álljunk a földön. Mert ha túl sokat álmodozunk, akkor egyszer csak arra ébredünk, hogy belelóg a kezünk a bilibe.

Gazdag Dániellel, aki már kilábalt a koronavírus-fertőzésből, csak egyet tudtunk edzeni, a fizikai tesztek alapján nincs olyan kondícióban, hogy sokat játsszon. A három támadónkat, Szalait, Sallait és Szoboszlait a legnehezebb pótolni. Akik a helyükre kerülhetnek, jó úton haladnak, de ez egy nagyon hosszú folyamat, hosszú út vár rájuk. Schön Szabolcs sincs optimális állapotban, meg van kötve a kezem, ha arra gondolok, Sallai helyett esetleg kit kell bevetnem. Ezért reménykedem, hogy szombatig javul Roland állapota – húzta alá Rossi.

Befejezésül Rossi még arról beszélt, szerinte a német válogatott van most az ellenfeleink közül a legjobb formában, nekik vannak a legerősebb villanásaik. Nehéz lesz elérni, hogy irányítsuk a mérkőzést – ismerte el a szakember.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport:

1. Olaszország, 4 pont, 2. Magyarország, 3 pont, 3. Németország, 2 pont, 4. Anglia, 1 pont

Szombaton a csoport másik mérkőzésén, 20.45-kor Anglia Olaszországot fogadja a wolverhamptoni Molineux Stadionban. A Magyarország–Németország-mérkőzést – amelyet az M4 Sport közvetít – a spanyol José María Sanchez vezeti.

(Borítókép: Marco Rossi. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok