Index Vakbarát Hírportál

Besült a csodafegyver, az epizodista hozta a kabinetalakítást

2022. június 14., kedd 08:41 | aznap frissítve

Besült a Warriors csodafegyvere, Steph Curry élete 133. playoff-mérkőzésén először maradt sikeres tripla nélkül, mégis 104–94-re megnyerte a Golden State az NBA-döntő ötödik mérkőzését. Ezzel 3–2-es vezetésre tett szert, és már csak egy győzelem hiányzik ahhoz, hogy hét év leforgása alatt negyedszer is elnyerje a bajnoknak járó Larrry O'Brien-trófeát.

Eddig még mindig úgy volt ebben a rájátszásban, hogy a Boston Celtics egy vereség után azonnal talpra állt, és a következő meccset mindig megnyerte. Ennek reményében érkezett a vendégcsapat a San Franciscó-i Chase Centerbe, az NBA-döntő ötödik összecsapására.

Amelyből a finálé eddigi messze legőrültebb csatája kerekedett. Nézzük, hogy miért!

Mivel Curry csődöt mondott, valakinek termelnie kellett a pontokat a hazaiaknál ahhoz, hogy kialakuljon a 10494-es végeredmény.

Pedig úgy látszott, hogy

Ez a valaki az élete nagy játékát nyújtó, 16 pontos egy félidőbeli playoff-karriercsúcsot elérő Andrew Wiggins volt (összességében 26 pont, 13 lepattanó, 12/23 mezőnyből), Klay Thompson 21, Gary Payton II 15, Jordan Poole 14 pontot termelt, és a csapat mindössze hatszor adta el a labdát. Draymond Green a hajrában kipontozódott, de sokat tett a győzelemért (88 pont és lepattanó, 6 gólpassz), és a meccs leglátványosabb asszisztja is az ő nevéhez fűződik. Íme:

Napra pontosan három évvel azok után, hogy Klay Thompsonnak elszakadt a térdében a keresztszalagja, a 2019-es, Toronto Raptors elleni döntő hatodik mérkőzésén, a 32 éves játékos derekas teljesítményt nyújtott: 21 pont, 50 százalék mezőnyből, öt tripla. A harmadik negyedben, amikor elsült Tatumék keze, a veterán tartotta versenyben a házigazdát. 

Pedig úgy látszott, elúszik a meccs. Azok után, hogy 248-ra ellépett a Warriors az elején, majd a nagyszünetben is tizenkét ponttal (51–39) vezetett, a harmadik negyedet borzalmasan kezdte. Három és fél percig nem volt képes pontot szerezni, csinált egy 100-s szériát a Celtics, és ha nincs Poole hihetetlen hármasa a harmadik negyed utolsó pillanatában a félpályáról, akkor vezetéssel fordult volna az utolsó játékrészre a vendég.

Az utolsó 12 percre azonban összeomlott a Boston, és amikor másfél perccel a vége előtt Ime Udoka edző leültette a teljes kezdő ötösét, ezzel beismerte a vereséget. Jayson Tatum (27) és Marcus Smart (20) mellé ezúttal nem zárkóztak fel a többiek, Jaylen Brown a 18 pontját pocsék százalékkal (5/18) érte el, Derrick White, a máskor mindig ponterős hatodik ember most egyetlen pontra volt képes. 

Wiggins nagy napját ezzel a zsákolással illusztráljuk:

Amikor a Celtics 2-1-es vezetést szerzett összesítésben, a kompjuterek kaőpásból leírták a Warriorst. A FiveThirtyEight mértékadó honlap 88 százalék esélyt adott arra, hogy a Boston lesz a bajnok, az ESPN pedig még biztosabbra vette a Celtics végső sikerét, 91,3 százalékosra saccolta a zöldek sanszait.

Aztán gyorsan nyert kettőt a Golden State, és ki lehet dobni a szemétbe ezeket a számítógépeket. 

A Warriors a magyar idő szerint péntek hajnali háromkor kezdődő hatodik összecsapáson bajnoki címet ünnepelhet, de nem valószínű, hogy Adam Silver, az NBA komisszárja adja át a Larry O'Brien Trophyt, ugyanis a nagyfőnök koronavírustesztje pozitív lett. 

(Borítókép: Andrew Wiggins, a Golden State Warriors játékosa 2022. június 13-án. Fotó: Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images)

 

Rovatok