Index Vakbarát Hírportál

Steph Curry örömkönnyei áztatták a bostoni parkettet

2022. június 17., péntek 06:53 | egy éve frissítve

Nyolc idényben a Golden State Warriors negyedik NBA-bajnoki trófeája, Steph Curry élete első döntőbeli MVP-címe – így lehetne összegezni az NBA-döntő hatodik, magyar idő szerint péntek hajnalban játszott mérkőzésének történéseit. A Warriors szinte végig vezetve 103–90-re legyőzte a Boston Celtics csapatát a TD Gardenben, 4–2-re megnyerte a finálét, és ezzel megszerezte a franchise hetedik Larry O'Brien-serlegét, ami a bajnoknak jár.

Ilyesmit sem látni mindennap: még másfél perc hátravolt az NBA-döntő hatodik mérkőzéséből, két jó büntetővel 101–86-ra ellépett a Golden State Warriors a Boston Celticstől, és mivel már csak másfél perc volt hátra, egyértelművé vált, hogy a San Franciscó-i gárda nyolc év leforgása alatt negyedszer lesz bajnok. És ebben a pillanatban a mezőny legjobbja, az MVP-cím holtbiztos várományosa, Stephen Curry leroskadt a parkettre, és elkezdett zokogni. 

Dinasztia. Nyolc év, négy bajnoki cím.

Teljesen érthetően. Ennél mélyebbről csapat és játékos még sohasem kapaszkodott vissza a csúcsra. A Warriors elképesztően balszerencsés módon, sérülésektől sújtva elbukta a 2019-es döntőt a Toronto Raptorsszal szemben, Kevin Durant szabadúszóként lelépett Brooklynba, Curry eltörte a kezét, Klay Thompsonnak előbb elszakadt a keresztszalagja a térdében, majd az Achillese, csaknem három szezont – egészen pontosan 941 napot – ki kellett hagynia. Úgy tűnt, összeomlik a franchise, a 2019–2020-as szezont az egész liga legpocsékabb mérlegével fejezte be, de aztán elkezdődött az újjáépítés. Curry meggyógyult, végre Thompson is, Jordan Poole személyében kivirágzott egy ifjú tehetség, Andrew Wiggins pedig lemásolta a Csillag születik című film sztoriját… 

Összeállt a csapat Steve Kerr értő edzői munkájának és Bob Myers szakmai alelnök tervszerű építkezésének köszönhetően, és bár a 2021–2022-es alapszakasz nem sikerült olyan lehengerlőre, mint mondjuk a 2015–2016-os, amikor 73/9-es mérleggel abszolút NBA-rekordot állítottak fel, de azért Nyugatról a harmadik legjobb mutatóval masíroztak be a playoffba. Az első körben a Denver Nuggetset és az alapszakasz MVP-jét, Nikola Jokicsot intézték el 4–1-re, majd a következő körben a Memphis Grizzlies csapatát Ja Morantostul 4–2-re, a konferenciadöntőben a Dallas Mavericks és Luka Doncić kapitulált szintén 4–1-gyel.

A döntőben a Warriorsé volt a pályaelőny a Boston Celticsszel szemben, ám három meccs után 2–1-re a fiatal ellenfél vezetett. A szakértők 88, illetve 91 százalékos eséllyel biztosra vették a zöldek végső győzelmét, csakhogy Curry és társai másképp gondolkoztak. Simán behúzták a következő három meccset, és a franchise hetedik bajnoki címét ünnepelhették péntek hajnalban az „ellenséges területen”, a bostoni TD Garden parkettjén.

A sorozat hatodik meccse volt az egyik legsimább. Leszámítva az első perceket, amikor 12-2-re elhúzott a Boston, végig vezetett a Warriors, már az első félidőben 21 ponttal (54–33), majd a másodikban 74–52-re is. Innen még egy kétségbeesett 15–2-es szériával valamelyest felzárkózott a Jaylen Brown vezérelte Celtics, de a negyedik negyedben Curry sorozatban bevágott három hármast, majd Andrew Wiggins triplája már a végső tőrdöfést jelentette. És ezek után jöhettek Curry örömkönnyei.

Megvan az MVP-cím

Stephen Curry 34 évesen végre kiérdemelte az egyetlen hiányzó trófeáját, a döntő MVP-címét, amit Bill Russellről – ironikus módon a Boston 11-szeres bajnok legendájáról – neveztek el. A döntő hat meccsén 31,2 pontot átlagolt a Warriors vezére, és a két alapszakasz-MVP-cím után a döntőben is a legjobbnak bizonyult. Mellesleg van egy All Star Game-MVP címe 2022-ből, kétszeres gólkirály (2016, 2021), most már négy aranygyűrűje is van. Talán már csak az Oscar hiányzik neki…

Sírni csak a győztesnek szabad…

A lefújás után – ha már oscaroztunk… – a szokásos hollywoodi jelenetek zajlottak. Curry ölelkezett szivarozó édesapjával, Dell Curryvel, az egykori remek NBA-kosarassal, ott ünnepelt Steph csinos édesanyja és a felesége is, Draymond Green a kislányát tartotta a karjában, a Larry O'Brien-trófeát Joe Lacob klubtulajdonos vette át, majd továbbította Currynek, szólt a közönséghez a sikerek szerintem legfőbb kovácsa, Bob Myers szakmai alelnök is, hullott a konfetti, minden volt itt, mint a búcsúban.

A franchise hetedik bajnoki címe azt jelenti, hogy a Warriors (kezdetben még Philadelphia Warriors) már a harmadik az örökrangsorsban az egyaránt 17 elsőséggel rendelkező Boston Celtics és a Los Angeles Lakers mögött. 

NBA-döntő 6. mérkőzés:

Golden State Warriors–Boston Celtics 103-90 (27–22, 2717, 2227, 2724). Legjobb dobók: Curry 34 (12/21 mezőnyből, 6/11 hármasból, 4/4 büntetőből, 77 lepattanó és assziszt, 2 labdalopás, 1 blokk), Wiggins 18, Poole 15, Thompson 12, Green 12 (12 lepattanó, 8 gólpassz, 2-2 labdalopás és blokk), illetve Brown 34, Horford 19 (14 lepattanó), Tatum 13, R. Willams 10.

A finálét 42-es összesítéssel a Warriors nyerte meg.

(Borítókép: Elsa / Getty Images)

 

Rovatok