Index Vakbarát Hírportál

Két éve halt meg Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó

2022. június 18., szombat 13:59

Pontosan két éve, 2020. június 18-án méltósággal viselt, hosszú betegségét követően halt meg Benedek Tibor, a magyar vízilabdasport ikonikus alakja, háromszoros olimpiai bajnok.

Az idő múlik, de a fájdalom nem enyhül a rendkívül fiatalon, mindössze 47 éves korában elhunyt Benedek Tibor elvesztése óta. A magyar vízilabda-válogatottal játékosként három olimpiai bajnoki címet nyerő, majd később az együttest szövetségi kapitányként is világbajnoki aranyéremig vezető Benedek Tiborra emlékezünk. 

A sportoló halála két éve mindenkit sokként ért, annak ellenére, hogy 2020 májusában, amikor váratlanul bejelentette, hogy minden, sporttal való tevékenységével felhagy, már sejteni lehetett, hogy nagy a baj. A súlyos betegségét végig méltósággal viselő korábbi kiválóság ezt követően eltűnt a nyilvánosság elől, utolsó hónapjait családja körében töltötte. 

Az 1972. július 12-én született Benedek Tibor ugyan a legtöbb magyar ember szemében igazi harcos sportemberként élt mindig is, azonban mindössze egy „szerencsés szerencsétlenségnek” köszönheti, hogy a sport közelébe került. Ugyanis egy gerincsérv miatt orvosi javaslatra kezdett el úszni, azonban mivel mindig a labda szerelmese volt, nem igazán kötötte le a fel-alá úszkálás, ekkor talál rá a vízilabdázásra, amelybe azonnal beleszeretett.

Már tizenéves korától megállíthatatlan volt

Mindössze 19 éves volt, amikor bekerült az ausztráliai világbajnokságra utazó válogatott keretébe, amellyel Perthben bronzérmet nyertek. Innentől kezdve már nem volt, aki megálljt tudott volna parancsolni a balkezes játékosnak, aki 1992-ben Barcelonában az olimpián is ott volt, négy évvel később Atlantában pedig már az egyik vezére volt a magyar együttesnek. Egy évvel később Sevillában világbajnok lett, azonban a címvédés már nem adatott meg neki, az ekkor már Olaszországban pallérozódó vízilabdázó megbukott egy doppingvizsgálaton, emiatt pedig eltiltás várt rá. 

A vádakat a sportoló mindvégig tagadta, a tétmérkőzés nélküli hónapokat pedig láthatóan nem láblógatással töltötte, visszatérésekor ugyanis komoly fricskát nyomott az őt az ügy miatt kritizálók orra alá, 2000-ben ugyanis olimpiai aranyérmet nyert Magyarországnak Sydney-ben az ötkarikás játékokon, az ekkor útjára indult Kásás Tamással, Biros Péterrel, Kiss Gergellyel fémjelzett együttessel pedig ezt követően még kétszer, 2004-ben és 2008-ban ünnepelhetett olimpiai aranyat.

Szövetségi kapitány lett

Később, 2013 és 2016 között szövetségi kapitányként is kipróbálta magát a válogatott élén, amellyel világbajnoki arany- és Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmet is nyert. 

Játékosként háromszoros olimpiai bajnok, egyszeres világ- és Európa-bajnok, két vb-ezüstöt és egy bronzérmet, valamint két Eb-ezüstöt és három bronzérmet szerzett. Egyszer nyert világkupát, kétszer világligát, hatszoros magyar bajnok, és az olasz bajnokság trófeáját is ugyanennyiszer hódította el. 

Négyszer választották az év magyar vízilabdázójának, bekerült az úszósportos Hírességek Csarnokába, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, középkeresztjét és középkeresztjét a csillaggal.

Barátai szerint 2018-ban tudta meg, hogy súlyos beteg, ennek ellenére sosem mutatta a külvilág felé, hogy valami nincsen rendben. Mindvégig harcolt azért, hogy életben maradjon, és felgyógyuljon. Küzdelme 2 éven át tartott, és ezalatt nagyon lefogyott, de szinte az utolsó pillanatig dolgozott, tanított.

Intenzív osztályon töltötte utolsó napjait

Életének utolsó napjait az intenzív osztályon töltötte, 2020. június 18-án, 47 éves korában Budapesten a Korányi Sándor utcai kórházban halt meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Olimpiai Bizottság és Budapest Főváros is saját halottjának tekintette.

Temetése kívánsága szerint szűk családi körben történt. A kiváló vízilabdázó halálhíre az egész magyar sport- és közéletet sokkolta, a mindössze 47 évet élt sportolót felesége, Epres Panni, két közös gyermekük, Mór és Barka, illetve korábbi kapcsolatából született lánya, Ginevra gyászolja.

(Borítókép: Benedek Tibor 2016. március 22-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok