Index Vakbarát Hírportál

A FINA nem folytat nyomozást a kanadai úszó ügyében

2022. július 7., csütörtök 16:18

A kanadai szövetség, a Swim Canada is foglalkozik az Instagram-posztja szerint Budapesten bedrogozott kanadai úszónő, Mary-Sophie Harvey riasztó esetével. Ahogy a 22 éves úszónő írja, a budapesti vizes világbajnokság utolsó éjszakáján van hat óra, ami kiesett neki, és másnap zúzódásokkal a testén ébredt. Úgy sejti, bedrogozhatták. Még mindig nem világos, hogy mi is történt vele pontosan.

Mary-Sophie Harvey esete nagy port vert fel, az Index is foglalkozott vele, ahogy szinte az egész világsajtó. Dióhéjban a következő a történet: a FINA-világbajnokság befejeztével a kanadai úszók belevetették magukat a pesti éjszakába, és amikor Harvey másnap felébredt, a csapatorvos és a csapatvezető tartózkodott az ágya mellett, az úszónő pocsékul érezte magát, testét zúzódások borították, és enyhe agyrázkódása is volt. Elmondása szerint valószínűleg bedrogozták, de hogy hol, kik és miképp, arról fogalma sincs, mert négy-hat óra kiesett a memóriájából. 

A kanadai szövetség, a Swim Canada mindenesetre kiadott egy közleményt, amely így hangzik:

Az incidens az elutazásunk előtti éjszakán történt, tehát július 3-án. Legfontosabb leszögezni, hogy csapattagjaink egészségénél és biztonságánál semmi sem fontosabb, a csapat vezetősége és az orvosi stáb mindvégig odafigyel a versenyzőkre. Folyamatosan információink vannak a versenyzők tartózkodási helyéről, és ha valami rendkívüli történik, annak a végére járunk. Tudjuk, hogy valami történt a hazautazásunk előtti éjszakán. Ahogy az incidensről tudomást szereztünk, Maryt megfelelő, gondos orvosi ellátásban részesítettük, a csapatorvosunk megvizsgálta, és engedélyt adott neki, hogy hazautazzon Kanadába. Azt követően is kapcsolatban maradtunk az úszóval, és folyamatosan támogatjuk. Egyben megpróbálunk minden olyan információt összegyűjteni, ami segít a tisztánlátásban. Az összegyűjtött információt eljuttatjuk a független sportbiztonsági szakértőnknek.

A szövetség közleménye hangsúlyozza, hogy az úszók az utolsó este elhagyták a csapat szálláshelyét, tehát biztos, hogy az incidens nem a szállodában történt, hanem valahol a városban.

A Nemzetközi Úszószövetségtől (FINA) olyan információt kapott az Index, miszerint az ügyben nem folytatnak nyomozást, mivel bármi is történt, az már a világbajnokság hivatalos lezárása után esett meg. Pontosan az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt van az, hogy most már évek óta nem rendeznek záróbankettet, ahol esetleg felöntenének a garatra a sportolók, és olyan dolgok történhetnek, amire senki sem büszke – sem a szövetség, sem a részt vevő csapatok, sem maguk a versenyzők. 

Mary-Sophie Harvey posztja befejező részében olyan rémtörténeteket sorol, amelyek hasonlítanak az övéhez, és megjegyzi, hogy egyre több az olyan eset, amikor drogot csempésznek az áldozat italába, majd visszaélnek az illető magatehetetlen állapotával. Az angolban már van is egy szakkifejezés erre a fajta visszaélésre (drink spiking), és a felmérések szerint a nők egyharmada már hallott ilyen konkrét történetet, illetve velük is előfordult ilyesmi.

(Borítókép: Mary-Sophie Harvey 2018. április 5-én. Fotó: Quinn Rooney / Getty Images)

Rovatok