Index Vakbarát Hírportál

Szilágyi Áron egyéni vb-aranyat nyert Kairóban

2022. július 18., hétfő 19:45 | aznap frissítve

A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron 15:14-re legyőzte a francia Maxime Pianfettit a kairói vívó-világbajnokság férfi kard egyéni versenyének döntőjében.

Ahogy korábban írtuk, a 64 között még négy magyar férfi kardozónak szurkolhattunk, ráadásul Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szatmári András és Szilágyi Áron is sikerrel vette ezt a kört.

Előbbi kettő a 32 között nem bírt georgiai és francia ellenfelével, utóbbiak azonban ezt is teljesítették, így éppen egymás ellen küzdhettek a negyeddöntőbe kerülésért.

Itt a háromszoros olimpiai bajnok, első vb-aranyáért küzdő Szilágyi gyorsan elhúzott 6:1-re, nagy előnyét pedig ezt követően végig tartani is tudta (15:9). A nyolc között a 7. kiemelt Pietro Torrét győzte le, majd az elődöntőben a korábban Gémesit kiejtő georgiai Sandro Bazadzét gyűrte le 15:11-re.

Szilágyi Áron a fináléban a francia Maxime Pianfetti ellen lépett pástra, aki egész nap jó formában vívott. A rendkívül kiélezett döntőben döntő tus döntött, 14–14-nél Szilágyi Áron volt a gyorsabb, így megnyerte pályafutása első egyéni vb-aranyát. Szilágyi Áronnak kardban csak ez a cím hiányzott a vitrinjéből, ha az egyéni számokat nézzük. Az olimpiák történetében háromszor (2012, 2016, 2021) ért csúcsra, 2015-ből pedig egy Eb-aranya is van már.

VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG (Egyiptom)

FÉRFI KARD EGYÉNI

A 64 között:

Gémesi Csanád–Inaki Bravo (spanyol) 1513

Decsi TamásAhmed Ferjani (tunéziai) 1514

Szatmári AndrásKrzysztof Kaczkowski (lengyel) 154

Szilágyi ÁronAmaar Alammari (kuvaiti) 156

A 32 között:

SzatmáriEnver Yildirim (török) 157

SzilágyiHszü Jing-ming (kínai) 1513

Sandro Bazadze (georgiai)Gémesi 1512

Bolade Apithy (francia)Decsi 1511

A 16 között:

SzilágyiSzatmári 159

Negyeddöntő:

Maxime Pianfetti (francia)Luigi Samele (olasz) 1514

Iulian Teodosiu (román)Oh Szang Uk (dél-koreai) 1514

BazadzeAli Pakdaman (iráni) 1512

SzilágyiPietro Torre (olasz) 158

Elődöntő:

PianfettiTeodosiu 1511

SzilágyiBazadze 1511

Döntő:

SzilágyiPianfetti 1514

A háromszoros olimpiai bajnok és egyéniben Eb-győzelemmel is rendelkező világklasszis vívó korábban többször elmondta, az egyéni aranyéremért utazik Egyiptomba.

Felesleges lett volna nem kijelenteni, hiszen ez teljesen egyértelmű, hogy akartam, szerettem volna nagyon ezt a világbajnoki címet. Nyertem 2012 óta három olimpiát, de a világbajnokságok nem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna, egy bronzérmem volt, és nyolcas döntős helyezésem. Magamnak hazudtam volna, ha azt mondom, nem annyira fontos ez a világbajnoki aranyérem. Nagyon fontos volt, és nagyon-nagyon örülök neki, hogy megvan!

– nyilatkozta az MTI-nek Szilágyi Áron közvetlenül az eredményhirdetés előtt, miután több fotó készült vele helyi fiatalokkal.

Az aranyérmes hozzátette: elképesztő hullámhegyek és -völgyek jellemezték a napját. Mint mondta, amennyire jól vívott például Szatmári András ellen, vagy amennyire össze tudta szedni a vívását az elődöntőben Bazadze ellenében, annyira nehezen ment az elméletileg könnyebb asszókban vagy a papírforma szerint könnyebb ellenfelekkel szemben.

Nem számítottam rá, hogy Pianfetti ennyire jól fog vívni, és a második ellenfelem, a kínai Hszü is olyat mutatott, amire nem gondoltam előre. Örülök, hogy ezekből a nehézségekből jól tudtam kijönni, azokat a szituációkat is meg tudtam oldani, amelyek páratlanul nehezek voltak, amelyek fokozott koncentrációt igényeltek, illetve megújulást, új akciókat

– elemezte a napját Szilágyi Áron.

(Borítókép: Szilágyi Áron. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok