Index Vakbarát Hírportál

Botka: A magyar nehezen felejt; Csercseszov: Hagyjuk már a múltat!

2022. július 19., kedd 14:49

A harminc évvel ezelőtti téglamezei magyarverés emléke lengi be a szerdán kezdődő Ferencváros–Slovan Bratislava labdarúgó-mérkőzést a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában. Pedig nem kellene; Sztanyiszlav Csercseszov, a zöld-fehérek orosz edzője azt hangsúlyozta a keddi sajtótájékoztatón, hogy ami akkor történt, az történelem, most csak a következő kétszer kilencven perc számít. Botka Endre viszont, aki nem is élt 1992-ben, megjegyezte, a magyar nehezen felejt.

A szerda este 20 órakor kezdődő FTC–Slovan-mérkőzést felvezető sajtótájékoztatók közül az elsőt – a hagyományoknak megfelelően – a hazaiak tartották, konkrétan Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző és Botka Endre, a csapat jobbhátvédje. (Hogy játszik-e szerdán, az még a jövő zenéje.)

A tizennyolcszoros válogatott védőtől először azt kérdezték, jelent-e neki és a csapatnak pluszmotivációt az, ami 1992. szeptember 16-án történet a Téglamezőn, amikor a Slovan Bratislava 4–1-re megverte a Fradit, a helyi kommandósok pedig a magyar szurkolókat. 

Nemcsak nekem, minden egyes játékosunknak sokat jelent, ami akkor történt. Levetítették nekünk a meccs és az atrocitások filmjét, egy biztos, mindannyian motiváltak leszünk – mondta Botka, aki csak két évvel a történtek után született, tehát első kézből nem is lehetnek élményei az akkori mérkőzésről. 

A Slovan–Batumi-párharcról azt mondta Botka, nem biztos, hogy a jobbik csapat jutott tovább. Lelkileg nehéz párharc vár rájuk, de a magyar védő biztos benne, hogy ők az erősebbek és a motiváltabbak. A Tobol elleni visszavágóról azt mondta, felszabadultan játszott a Fradi, a védelem legfeljebb a vége felé lazított egy kicsit, amikor már biztos volt a továbbjutás.

Odakint Tobolban a védekezésre koncentrált a Fradi, most más lesz a forgatókönyv, hazai pályán előnyt kell szerezni, ehhez pedig támadni kell – mondta a védő.

Arra a kérdésre, hogy kit tart a legveszélyesebbnek az ellenféltől, kitérő választ adott, de kiemelte, hogy nincs okuk félni senkitől.

Végezetül az Index kérdésére, hogy van-e értelme harminc év múltan az 1992-ben történtekkel foglalkozni, amikor egészen más ma a politikai helyzet, mint akkor volt, Botka így felelt:

A magyar ember nagyon nehezen felejt, láttuk, hogy akkor mi történt.

Sztanyiszlav Csercseszovtól felütésként azt kérdeztük, mekkora előnnyel lenne elégedett.

Két mérkőzésből áll a párharc, egy hét múlva idegenben is helyt kell állni. Előnyről nem lenne helyes beszélni, nem vagyunk előnyben, a párharc 0–0-ról indul. Az ellenfél nagyon jó csapat, holnap csak az első félideje lesz a párharcnak. A Tobol ellen sem dőlt el az első meccsen a továbbjutás sorsa – hangsúlyozta a tréner. 

Nagyon örülünk a telt háznak, egy a dolgunk: jól kell játszani, mert a szurkolók mögöttünk állnak. Üzenetem a következő: ne a múltba tekintsenek a szurkolók, a jelenre koncentráljanak!

A Slovannak nagyon jó csapata van, Csercseszov ezt tartja az ellenfél erősségének.

Megkérdeztük, a Fradit tartja-e a favoritnak, és érez-e emiatt nyomást.

Nincs itt semmilyen nyomás, az a feladatunk, hogy továbbjussunk. Az, hogy mennyi a piaci értéke a csapatnak (a Fradié a duplája a Slovanénak – a szerk.), azzal nem is foglalkozom. Holnap 20 órakor kezdődik a párharc, az ellenfélnek is megvannak az erősségei, de rajtunk nincs nyomás.

A Fradi tele van légiósokkal, van-e bármilyen hatása ezekre a 30 éve történteknek – firtatták a szlovák kollégák, megkérdezve, hogy miért mutatták be egyáltalán a játékosoknak a harminc éve történteket.

Én magam sem voltam ott 30 éve, és a játékosok sem. Ami akkor történt, az történelem, nekünk a jelennel kell foglalkoznunk. És a szurkolóknak is! A videót láttuk, ami akkor történt, az nem tett jót a futballnak. De ez a múlt, ennek nem szabad befolyásolnia a jelent, mert annak a futballról kell szólnia! – hangsúlyozta az edző.

Végül az Index kérdésére, miszerint parádés volt a támadójáték a Tobol ellen, és gondolta volna-e, hogy ilyen gyorsan beilleszkednek az új szerzemények, a tréner így felelt:

Nagyon jó csapattal, a kazah bajnokkal játszottunk, persze nem egy topcsapattal. Két lábbal a földön kell maradnunk az 5–1 után. Örülök a sok gólnak, a játékosokban rejlő potenciál megmutatkozott, tettünk egy komoly lépést előre. A következőt pedig szerdán kell megtenni, még úgy is, hogy Ryan Mmaee, Olekszandr Zubkov és Giorgi Haraisvili sérült, lábadozik. De mi vagyunk a jobbak, tovább kell jutnunk!

(Borítókép: Botka Endre 2022. március 23-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok