Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a magyar teniszlegenda

2022. július 29., péntek 17:57 | aznap frissítve

Életének hetvenötödik évében meghalt Szőke Péter, a magyar tenisz egykori legendás játékosa, aki Taróczy Balázzsal alkotott világszínvonalú párost a Davis-kupa- és a Király-kupa-mérkőzéseken. Szőke Péter évtizedek óta Németországban élt, csütörtökön ott érte a halál.

Csütörtökön életének hetvenötödik évében elhunyt Szőke Péter, a magyar tenisz hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évekbeli aranykorának legendás játékosa. Szőke Péter 1983 óta Németországban élt és edzősködött, tenisziskolát is vezetett. Halálhírét fia, Viktor közölte apja egykori párospartnerével, Taróczy Balázzsal, az Index tőle tudta meg a tragikus hírt. 

Szőke Péter a legnagyobb sikereit párosban érte el, ötszörös magyar bajnok volt, kétszer Szőcsik Andrással, háromszor Taróczyval. Egész pályafutását az MTK-ban töltötte.

Kihagyhatatlan játékosa volt a magyar Davis-kupa- és a Király-kupa-válogatottnak, pályafutása csúcspontja talán az 1978-as, Olaszország elleni Davis-kupa-rangadó volt, amikor a Margit-szigeten 4–1-re legyőzte Magyarország a világklasszisokkal felálló olaszokat, és a Taróczy, Szőke páros megverte a Bertolucci, Panatta olasz duót.

1976-ban tagja volt a Király-kupa-győztes magyar válogatottnak – Taróczyval és Benyik Jánossal egy csapatban –, további négy alkalommal a második helyen végeztek. Párosban két Európa-bajnoki ezüst- és egy bronzérem tulajdonosa, kétszer Baranyi Szabolccsal, egyszer Benyik Jánossal.

Szőke Péter augusztus 8-án lett volna 75 éves. 

(Borítókép: Szőke Péter magyar teniszező a Magyarország–Svédország Király-kupa-teniszmérkőzés első napján a Vasas Pasaréti úti fedett teniszcsarnokában. Fotó: Petrovits László / MTI)

Rovatok