Index Vakbarát Hírportál

Öt percig nem vett levegőt, hogy megvédje világbajnoki címét

2022. augusztus 20., szombat 11:36

Olekszandr Uszik nem mindennapi bokszoló. Túl azon, hogy amatőr olimpiai, világ- és Európa-bajnok, jelenleg három szervezetnél is ő a profi nehézsúlyú világbajnok. Szombat éjjel Anthony Joshuával vív visszavágót Szaúd-Arábiában. A televíziós bevételeit hazája, Ukrajna javára fordítja, a felkészülése pedig egy tíz kilométeres úszáson és egy 100 kilométeres kerékpártúrán felül tartalmazott egy majdnem halálos bátorságpróbát is: 4 perc 40 másodpercig nem vett levegőt. De túlélte.

Már bőven elütötte az óra az éjfélt Dzsiddában – 23:54 óra Budapesten –, amikor a tervek szerint megszólal a gong a King Abdullah Sports City fedett arénájában, és megkezdődik a boksztörténelem egyik legjobban várt világbajnoki döntője a címvédő ukrán Olekszandr Uszik és a kihívó brit Anthony Joshua között. A tét a WBA (szuper), az IBF, a WBO és az IBO profi nehézsúlyú világbajnoki öve, továbbá a Ring Magaziné azok után, hogy Tyson Fury bejelentette visszavonulását. (Azért ezt ne vegyük készpénznek, mert a promóterek még javában fenik a fogukat egy bombasztikus összecsapásra a szombat éjféli csata majdani győztese és a „Cigánykirály” között…)

Az Uszik–Joshua-meccsnek a történelem és a politika kölcsönöz különleges bukét. Májusra volt kitűzve az összecsapás, amely a tavaly szeptemberi első mérkőzés visszavágója lett volna – tizenegy hónappal ezelőtt Uszik egyhangú pontozással leiskolázta a britet, megőrizve veretlenségét a profik között  –, amikor február 24-én, éppen a háromgyermekes ukrán világbajnok lányának tizenkettedik születésnapján, Putyin elindította tankjait Uszik lakóhelye, Kijev ellen. A világbajnok Londonban tartózkodott, ahol a testét szkennelték egy videójátékhoz. A mérkőzést értelemszerűen elhalasztották, már csak azért is, mert Uszik, az elkötelezett ukrán hazafi azonnal visszatért Kijevbe, és belépett a honvédő hadseregbe. 

A hazajutás nem volt egyszerű, mivel bombázták Kijevet és a repülőteret, Lengyelországon keresztül gépkocsival tette meg a több ezer kilométeres utat. Akkor tért haza az ukrán fővárosba, amikor szinte mindenki biztosra vette, hogy Kijev napokon belül elesik.

A háború első hónapjában öt kilót fogytam, annyit idegeskedtem – mondta Uszik a Guardian munkatársának. –  Mindennap azért imádkoztam, hogy a Jóisten ne engedje, hogy megöljenek, hogy rám lőjenek, de azt se engedje meg, hogy én valakire rálőjek. 

Aztán Kijev megmenekült, az oroszokat elűzték a főváros alól, Uszik pedig a sebesülteket látogatta és bátorította egy lvivi kórházban. Ahogy a sebesültek felismerték Uszikot, tapsvihar és örömujjongás fogadta a bajnokot. És kérlelni kezdték: „Neked nem itt a helyed, neked készülni kellene a világbajnoki címmeccsedre.”  Konkrétan egy sebesült katona volt az, aki rávette Uszikot, hogy hagyja el Ukrajnát, és készüljön fel a Joshua elleni visszavágóra.

Mindezt Egis Klimas, a bokszoló litván menedzsere mesélte el az amerikai portál újságírójának. Klimas maga is az egykori Szovjetunióban született, akárcsak Uszik, és onnan emigrált harminchárom éve Seattle-be. Mára valóságos birodalmat épített ki, a keleti blokk bokszolóinak színe-javát gyűjtötte a szárnyai alá Vaszil  Lomacsenkótól, Szergej Kovaljovon, Jevgenyij Gradovicson és a WBO interim középsúlyú világbajnokán át a profik között veretlen világbajnok Artur Betyerbijevig.

Sajnos, a politika beszivárgott a világbajnoki címmérkőzés kulisszái közé.

Kaptam egy e-mailt egy angol szurkolótól, aki azt írja, hogy tudomása van róla, az oroszok meg akarják mérgezni Uszikot az öltözőjében – állítja Klimas.

Csak nem… Persze semmi sem elképzelhetetlen, gondoljunk csak a Szergej Szkripal és a lánya megmérgezésére, és Uszik igazán prominens ukrán, hiszen Volodimir Zelenszkij elnök barátjának számít, hagyományos ukrán varkocsot visel frizuraként, és ukrán népviseletet hord. Valahogy így:

Uszik azért is akkora hazafi, amekkora, mert Szimferopolt, a Krím félszigeten található szülővárosát 2014-ben elfoglalták az oroszok, és elcsatolták Ukrajnától. Amikor bokszol, egyre csak sokat szenvedett hazája jár az eszében. 

Ami biztos: Uszik felkészülése mellett eltörpül a tengerészgyalogosok vagy a francia idegenlégió bakáinak a kiképzése. Ízelítőül néhány „ínyencfalat" a menüből: Dubajban egy szabadtéri pályán 43 fokos hőségben 100 kilométert kerékpározott őrült tempóban, majd egy uszodában öt óra alatt leúszott tíz kilométert, végül 4 perc 40 másodpercig visszatartotta a lélegzetét, ami egy gyöngyhalásznak is becsületére váló produkció, mi több, megjavította honfitársa, Lomacsenko rekordját, ami 4 perc 20 másodperc volt, és amit akkor állított fel, amikor a londoni olimpiára készült. 

Az esélyek mindenesetre Uszik mellett szólnak, a fogadóirodák az ukrán győzelmére fizetnek lényegesen kevesebbet. A két bokszoló névjegykártyája így néz ki:

Joshua egy számmal nagyobb (198 centi és 108 kiló Uszik 191 centijével és kerek száz kilójával szemben), ugyanakkor az ukrán leadott az edzőtáborban magára szedett kilókból, és a gyorsaságra szavazott az erővel szemben, nem akarta elveszíteni komparatív előnyét Joshuával szemben, akinek kibokszolta a szemét a tavaly szeptemberi első meccsükön. 

A brit mindenesetre új edzővel, Robert Garciával készült a visszavágóra, lecserélte addigi trénerét,  Rob McCrackent. Hogy ez mire lesz elég, az majd éjfél körül kiderül. 

Ami biztos: anyagi gondjai egyik bunyósnak sem lesznek a közeljövőben. A meccs pénzdíja 150 millió dollár, ami egyenlő arányban oszlik meg a két gladiátor között. Ezenfelül Joshua a szponzoraitól számíthat további 44 millióra. A szeptemberi meccsért Joshua 13,6 millió dollárt kapott, Uszik mindössze 4,1 milliót, továbbá a brit megkapta a pay-per-view bevétel 60, az ukrán a 40 százalékát. 

A mostani meccs televíziós bevételeiről viszont lemondott Uszik, annak fejében, hogy Ukrajnában ingyen nézhessék a szurkolók a televízióban a történelmi mérkőzést.

Mindez példátlan gesztus az ökölvívás históriájában. 

(Borítókép: Olekszandr Uszik 2022. augusztus 19-én. Fotó: Giuseppe Cacace/AFP)

Rovatok