Index Vakbarát Hírportál

Doncic szórja a harmincpontos meccseket

2022. szeptember 11., vasárnap 09:20

Két mérkőzés is hosszabbításba torkollt Berlinben a férfi kosárlabda Európa-bajnokság nyolcaddöntőinek első napján. Franciaország hihetetlen körülmények között mentette meg a Törökország elleni meccsét, majd győzött egy ponttal a ráadásban, és a spanyoloknak is hosszabbítás kellett a litvánok legyűréséhez. Luka Doncic sorozatban harmadszor lépte túl a 30 pontos határt, és vezette győzelemre Szlovéniát Litvánia ellen.

Nem lett igaza Sztojan Ivkovicsnak, a magyar válogatott szövetségi kapitányának, amikor azt jósolta, hogy a mieink csoportjának, a halálcsoportnak nevezett hatosnak mind a négy továbbjutója bekerül a legjobb nyolc közé a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon. Bár nem sok kellett hozzá, mert Szlovénia, Franciaország és Németország is ott van a negyeddöntőben, Litvániát viszont a hosszabbításban elsöpörte a spanyol „új hullám”.

Kezdjük egy sima negyeddöntővel: a végső győzelemre is esélyes címvédő, Szlovénia 88–72-re megverte Belgiumot. Látszólag sima ügy, de 9 perc 9 másodperccel a lefújás előtt még a belgák vezettek 64–63-ra. Ám akkor Luka Doncic, a Dallas Mavericks szupersztárja megrázta magát, jött egy 19–1-es széria a szlovénoktól, és máris megvolt a negyeddöntős hely. Doncic 35 pontot és 5-5 lepattanót, valamint gólpasszt, továbbá 4 labdaszerzést termelt, ez volt sorozatban a harmadik olyan meccse, amikor túllépte a 30 pontos határt (36 kedden Németország, 47 szerdán Franciaország ellen).

Franciaország véres verejtéket izzadt Törökország ellen. A rendes játékidő lejárta előtt 12,2 másodperccel a törökök két ponttal vezettek, Cedi Osman két büntetőt dobhatott, ráadásul a labda is náluk maradt, mert előzőleg sportszerűtlen hibát követtek el a franciák.

Innen képtelenség kiadni a kezükből a győzelmet, a törökök mégis kiadták.

Először is Osman mindkét dobását kihagyta, az oldalbedobás után labdavesztés következett. A francia támadásnál Evan Fournier dobása nem volt jó, a labda felpattant a gyűrűről, de jött Rudy Gobert, és a 215 centis óriás bezsákolta. Hosszabbítás, amelyben egypontos francia vezetésnél a törökök vezethették az utolsó támadást, de megint sikerült eladniuk a labdát, ezúttal Furkan Korkmaz, a Philadelphia 76ers hátvédje révén, és 87–86-ra győztek a franciák. Gobert, a Minnesota Timberwolves sztárja 20 ponttal és 17 lepattanóval a mezőny legjobbjának bizonyult, Thomas Heurtel és Fournier egyaránt 13 pontig jutott, a törökök legeredményesebb játékosa Bugrahan Tuncer volt 22 ponttal. 

A harmadik negyeddöntőben nem volt vita, Németország 85–79-re legyőzte Montenegrót úgy, hogy a házigazdák már 51-24-re is vezettek a harmadik negyedben. Innen mégis majdnem sikerült elszúrni, mert a hátralévő időben 53-29-re a balkániak voltak jobbak, de a hajrában a németek értékesítették a büntetőiket. 

A Spanyolország–Litvánia meccs végeredménye (102–94 a spanyoloknak) sima ügyet sejtet, csakhogy mindez hosszabbításban alakult ki. Egyébként a spanyolok történelmet írtak, mivel 1979 óta megszakítás nélkül huszonegyedik alkalommal jutottak el a legjobb nyolcig az Európa-bajnokságon, eddig hússzal ők és a szovjetek tartották a csúcsot 20-szal, utóbbiak 1951 és 1989 között.

Szóval, a megfiatalított és átszervezett spanyol válogatott – amelyben egyedül a 37 éves Rudy Fernandez maradt meg hírmondónak a 2008-ban és 2012-ben is olimpiai döntős, 2006-ban világbajnok aranycsapatból – a harmadik negyed közepén tizenegy pontos hátrányba került, de 80–78-ra már Spanyolország vezetett. A rendes játékidő utolsó percében háromszor is gazdát cserélt a vezetés, végül Ignas Brazdeikis pöcizésével hosszabbításra mentették a litvánok a meccset.

Itt már nem volt mese, a ráadásban 12 pontot szerző honosított amerikai, Lorenzo Brown vezérletével 92–84-re győztek a spanyolok. Brown 28 pontot, 8 asszisztot, 3 lepattanót és 2 labdaszerzést jegyzett.  Willy Hernangomez 21, Juancho Hernangomez és Fernandez 13-13 pontot dobott.  

Vasárnap további négy nyolcaddöntőt rendeznek Berlinben az alábbi párosításban:

Ukrajna–Lengyelország (12 óra), Finnország–Horvátország (14,45 óra), Szerbia–Olaszország (18,00 óra), Görögország–Csehország 20,45 óra).

(Borítókép: Luka Doncic 2022. szeptember 10-én Berlinben, Németországban. Fotó: Pedja Milosavljevic/DeFodi Images via Getty Images)

 

Rovatok