Index Vakbarát Hírportál

Egy bizarr morzézási csalás lehetett a veszte a sakkvilágbajnoknak?

2022. szeptember 16., péntek 15:26

Aki a sakkot eddig konzervatív játéknak hitte, annak alaposan át kell majd értékelnie ezt a sportágat. Magnus Carlsen ötszörös világbajnokot ugyanis legyőzte egy 19 éves játékos, akinek állítólag egy análgyöngy segítségével morzézták el a győzelemhez vezető lépéseket.

Nem kis meglepetésre a 19 éves Hans Niemann legyőzte a norvég sakknagymestert, Magnus Carlsent a Saint Louis Sakk Klub versenyén. A mérkőzést a Grand Chess Tour nemzetközi sakkbajnokság utolsó állomásán játszották, amelynek összdíjazása 350 ezer dollár (143 millió forint) volt. A játszma után az ötszörös világbajnok Carlsen közösségi oldalán közölte, hogy visszalép a tornáról, amire eddig még nem volt példa eddigi pályafutása során.

A norvég világklasszis arra is utalt, hogy csalás történhetett a mérkőzésen. A norvég Aftenposten oknyomozása szerint Niemann vélhetően rezgő análgyöngyöket használhatott, az amerikai egyik segítője egy számítógépes program alapján morzejeleket küldött a szexuális segédeszközre, így a 19 éves játékos érezte, majd dekódolta, hogyan is kell lépnie a győzelemért.

A botrány kirobbanása után Garri Kaszparov azt követelte Carlsentől, hogy adjon magyarázatot, miért állt fel verseny közben, és miért vádolta meg Niemannt. Az análgyöngyös verziót egyfelől árnyalja, hogy a versenyen minden játékost átvizsgálnak egy fémdetektorral, és később is többször ellenőrzik őket. Egyes szakírók szerint Niemann azért nyert, mert ráérezhetett Carlson taktikájára vagy tippet kapott valakitől a norvég nyitásáról, így felkészültebben vághatott neki a mérkőzésnek.

Guardian elemezte a játszmát, és arra jutott, hogy Niemann nem használt számítógépes segítséget. Az amerikai természetesen tagadta, hogy csalt volna, még azt is közölte, hogy ha kell, meztelenül is leül a sakknagymesterrel.

Ez a legnagyobb botrány a „Toiletgate” óta

A nemzetközi sakkozás számára ez lehet a legsúlyosabb ilyen eset a 2005-ös „Toiletgate” világbajnoki mérkőzés óta, amikor Veszelin Topalov azzal vádolta meg Vlagyimir Kramnyikot, hogy a vécében elemezte a játszmákat.

Carlsen hosszú évek óta először szenvedett vereséget fehér bábukkal, egy jóval alacsonyabb rangsorolású ellenféllel szemben. A norvég egyetlen magyarázata egy rejtélyes videoklip volt, amelyen José Morinho futballmenedzser azt mondta egy sajtótájékoztatón a bírókról: „Ha beszélek, nagy bajban vagyok.”

Hikaru Nakamura sakkozó azzal állt elő, hogy sok évvel korábban Niemannt a Chess.com ideiglenesen eltiltotta a számítógép használatáért egy online versenyen. A kaliforniai tinédzser, akinek nincs edzője, de három év alatt 250 pontot ugrott a minősítése, egy hónappal korábban már legyőzte a világbajnokot egy miami online tornán, amikor címlapokra került egy egymondatos győzelmi interjúval, amelyben azt mondta:

A sakk önmagáért beszél.

A Guardian elemzése szerint a megnyitásból kijövő állás majdnem kiegyenlített volt, de a világbajnok mintha túlságosan is próbálkozott volna, a 22., 40. és 42. lépésben pedig nem jó döntéseket hozott.

Niemann is pontatlanságokat követett el, így a játszmából hiányoztak a számítógépes segítség árulkodó jelei.

A tinédzsert Jacob Aagaard, a dán–skót nagymester támogatta, aki 2007-ben brit bajnok volt, és népszerű író. A francia Maxime Vachier-Lagrave, aki St. Louisban versenyez, azt mondta: „A botrány boszorkányüldözéssé fajult”.

Ezután Niemann a saját védelmében szólalt meg:

Nem hagyom, hogy a Chess.com, nem hagyom, hogy Magnus Carlsen, nem hagyom, hogy Hikaru Nakamura, a sakkozás három vitathatatlanul legnagyobb entitása egyszerűen megrágalmazzon. Mert a kérdés az, miért akarnak eltávolítani a Chess.com-ról közvetlenül azután, hogy legyőztem Magnust?

Kitiltották a legnagyobb sakkoldalról, és nem hívták meg a Chess.com Global Championshipre, ami egymillió dolláros verseny. Az interjút követően a hatalmas mennyiségű online kommentár, amely korábban 90 százalékban ellene volt, 60-40-re változott az ő javára, Most egyre többen követelik, hogy Carlsen adjon ki egy teljesebb nyilatkozatot.

Carlsen pórul járt a visszalépéssel

Carlsen jól kezdett St. Louisban, az első fordulóban legyőzte 2021-es címvédőjét, Ian Nepomniachtchit egy látszólag kiegyenlített megnyitásból induló, Carlsenre jellemző őrléssel. A vasárnapi harmadik forduló azonban mindent megváltoztatott, és könnyen érthető, hogy a világbajnok miért volt ennyire feldúlt.

Carlsen versenypontszámát törlik, de a partijait értékelni fogják, és a Niemann elleni vereség hét Élő-pontjába kerül, ami nagy visszaesés abban az összefüggésben, hogy 2865-ről 2900-ra próbált feljutni. A rekordértékelésről szőtt álma így még távolabb került.

Eközben Niemann a magányos outsider, az új fiú a blokkban, aki kihívja a nagy zászlóaljakat. Az idősebb amerikai sakkrajongók, akik az 1970-es évek óta vágynak Bobby Fischer második eljövetelére, együttéreznek vele. Akkoriban Mihail Botvinnik, Tigran Petroszjan és a szovjet sakkbirodalom volt a meghatározó. Most Carlsen, Nakamura és a Chess.com.

(Borítókép: Magnus Carlsen 2021 januárjában. Fotó: Dean Mouhtaropoulos / Getty Images Hungary)

Rovatok