Index Vakbarát Hírportál

Tippelt az Indexnek a Barcelona edzője

2022. szeptember 17., szombat 20:17 | aznap frissítve

Nem sűrűn fordul elő, hogy az FC Barcelona bármilyen szintű csapata Magyarországon játszana, legyen szó futballról, kosárlabdáról vagy kézilabdáról. Most azonban ez a helyzet, a katalánok U16-os kosarasai csütörtöktől szombatig Pécsen szerepeltek a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, Rátgéber László meghívására. Álex Teres, a Barca edzője nyilatkozott az Indexnek, egyszersmind tippelt a vasárnapi Spanyolország–Franciaország Eb-döntőre.

hangzatos elnevezésű 2022 International Gienger Hungária Preseason Tournament szezonnyitó U16-os fiútornára Rátgéber László a kontinens elitjét hívta meg ellenfélnek az NKA Pécs számára: az FC Barcelona mellett a két olasz élcsapat, az Orange 1 Bassano és a Stellazzurra Roma gárdáját. A korosztályos magyar bajnok baranyaiak pénteken heroikus küzdelemben, 38–38-as félidő után 79–70-re alulmaradtak a katalánokkal szemben, de szinte az utolsó pillanatig egyenlő ellenfélnek bizonyultak. 

Álex Teres, a Barca edzője, egyben az utánpótlás szakág főnöke nyilatkozott az Indexnek.

Csütörtök óta, amikor megérkeztünk, csak tátom a számat, és próbálom visszatenni a helyére a leesett államat, mert én még ilyen káprázatos létesítményeket nem láttam Európában, mint amilyenekben játszhatnak és edzhetnek a pécsi srácok és lányok – mondta a szakember, akiből nem kellett harapófogóval kihúzni a mondatokat, ellenkezőleg: figyelmeztetni kellett, hogy talán már túl sok lesz a dicséretből. – Őszintén szólva nem voltam erre felkészülve, hiszen Magyarországnak nem voltak kiemelkedő eredményei a legprofesszionálisabb csapatsportokban, a futballban és a kosárlabdában az utóbbi évtizedekben, de ismétlem, amit itt láttam, az lenyűgözött.

Teres mester természetesen megemlítette a nigériai származású James Ugochukwu Nnajit, aki a Rátgéber Akadémiáról került két éve, 16 éves korában Barcelonába, és azóta is bizonyítja tehetségét a katalán sztárcsapatban.

Olyannyira, hogy az ESPN szerint a 2023-as NBA-drafton a jelenlegi értékelések alapján a 11. helyen fog elkelni a 209 centis, fantasztikus fizikai adottságokkal megáldott center. Remek srác, öröm vele dolgozni, szép jövő előtt áll. 

Megkértük a katalán szakembert, tippeljen a vasárnap este 20.30-kor kezdődő Spanyolország–Franciaország-mérkőzésre, a férfikosárlabda-Európa-bajnokság döntőjére.

Nehéz tippelni, hiszen az Eb kezdete előtt abban sem voltunk biztosak, hogy a megfiatalított és újjászervezett spanyol válogatott egyáltalán továbbjut a csoportjából – kezdte a szakember. – Aztán tessék, előbb legyűrték az esélyesebb litvánokat, aztán a Markkanen vezérelte finneket, végül pénteken azt a német válogatottat, amely szerintem a torna legerősebb együttese. És most ott vannak a döntőben! Erre csak azt tudom mondani, hogy rosszul teszi, aki lebecsüli a spanyol nemzeti együttest. Hogy ki a legfontosabb embere a gárdának? Talán most az egyik Hernangómez vagy Rudy Fernández nevét várná, de szerintem az edzőnk, Sergio Scariolo a sikereink kulcsa. Ez az olasz tréner vérbeli spanyollá lett az évek során, és olyan szívvel és szakértelemmel dirigálja játékosait, ami párját ritkítja. De nem akarom kikerülni a választ: papíron a franciák az esélyesek, erőben, fizikumban és magasságban kiemelkednek a mezőnyből, mégsem lennék meglepve, ha Spanyolország megszerezné negyedik Európa-bajnoki aranyérmét. 

(Borítókép: Rébay Viktor)

Rovatok