Index Vakbarát Hírportál

Sokkoló részletek arról, hogyan zsarolta Messi imádott klubját, a Barçát

2022. szeptember 21., szerda 06:46

Egy évbe telt, de az El Mundo kiderítette, milyen feltételek teljesülése esetén maradt volna Lionel Messi továbbra is az FC Barcelona játékosa. A sokkoló adatokat olvasva az emberben felmerül a kétely, vajon tényleg őszinték voltak-e az argentin sztár könnyei, amikor 2021. augusztus 5-én bejelentette távozását pályafutása addigi egyetlen klubjától.

Kedd este rukkolt ki az El Mundo című spanyol lap leleplezőnek szánt írásával, amely lerántja a leplet Lionel Messi és akkori klubja, az FC Barcelona között 2020-ban folytatott szerződéshosszabbítási tárgyalások már-már obszcén részleteiről. Mint közismert, a szóban forgó tárgyalások megfeneklettek, és a világ – akkor még – legjobb labdarúgója 2021. augusztus 5-én elhagyta pályafutása addigi egyetlen klubját, és a Paris Saint-Germainhez szerződött. 

Az El Mundo az eredeti dokumentumok fénymásolataival alátámasztott cikkében döbbenetes információkat közöl. A tárgyalásokat lefolytató ügyvéd, Jorge Pecourt, illetve a játékos apja, Jorge Messi a következőket követelte a Covid-járvány és a felelőtlen gazdálkodás következtében súlyos anyagi helyzetbe keveredett klub elnökétől, Josep María Bartomeutól a hároméves szerződéshosszabbítás fejében:

Az El Mundo szerint Bartomeu – aki Messi távozásakor, 2021 augusztusában már nem volt a klub elnöke – minden feltételt elfogadott, kivéve a lelépési záradék összegének csökkentését. Messiéknek azonban ez nem volt elég, és megszakították a tárgyalásokat. Jellemző az egyik e-mail szövege, amelyet Jorge Messi, a játékos apja küldött a tárgyalásokat vezető ügyvédnek, Pecourtnak:

Hadd érezzék a nyakukon a bárd súlyát!

Mindezt azzal a klubbal szemben, amely – ugyancsak az El Mundo információi szerint – 2017 és 2021 között egészen pontosan 555 237 619 eurót (mai áron számolva több mint 200 milliárd forintot) fizetett ki a játékosnak.

Azok után, hogy Messi fizetése a szerződése utolsó évében, a 2020–2021-es szezonban is nettó 74,9 millió eurót tett ki. (Ez már a pandémia miatt 20 százalékkal csökkentett összeg volt.)

Mielőtt azonban végképp pálcát törnénk Messi és kapzsi édesapja fölött, ne feledjük: pályafutása első kilenc idényében tulajdonképpen fillérekért futballozott az argentin zseni a Camp Nouban. Merthogy az El Mundo megszerezte Messi összes szerződésének dokumentumait is. Ezek szerint első barcelonai idényében, a 2003–2004-esben mindössze 45 977 euró volt a kis Leo bére, és még a kilenc évre aláírt megállapodás utolsó szezonjában, a 2011–2012-esben is csupán 433 188. Vagyis az első kilenc év alatt fizetésként nem keresett többet durván kétmillió eurónál. Összesen. (Ehhez járult még a meccspénz, ami az első évben 1503 euró volt, az utolsóban pedig 8414, lejátszott mérkőzésenként.)

És azért nem árt látni a tartozik-követel mérleg másik serpenyőjét alaposan lehúzó tételeket, vagyis hogy mit adott szűk két évtized alatt Messi a klubnak:

szerzett 672 gólt és 35 trófeát. 10 bajnoki címet, 7 Király-kupát, 8 spanyol Szuperkupát, 4 Bajnokok Ligája-serleget, 3 UEFA Szuperkupát és 3 klubvilágbajnoki címet.

(Borítókép: Catherine Steenkeste/Getty Images)

Rovatok