Index Vakbarát Hírportál

16 év után lebukott Mourinho, nem a saját érmét dobta ki a Chelsea-szurkolóknak

2022. szeptember 29., csütörtök 18:35

Ikonikus pillanat volt a Stamford Bridge-en, amikor 2006. április 29-én José Mourinho, a Chelsea menedzsere a Manchester United elleni 3–0-s győzelmet követően – amivel a Kékek bebiztosították sorozatban második bajnoki címüket – kihajította az aranyérmét az örömittas szurkolók közé. Tizenhat év után kiderült, nem a sajátját dobta ki, hanem a klubtól távozó Robert Huthét…

Feledhetetlen délután volt a Stamford Bridge-en 2006. április 29-én. William Gallas, Joe Cole és Didier Drogba góljával José Mourinho Chelsea-je 42 360 néző előtt 3–0-ra lemosta a Manchester Unitedet, ezzel pedig matematikailag is bebiztosította sorozatban második bajnoki címét. 

A győzelem után jött a fékevesztett ünneplés, amelynek csúcspontján José Mourinho, a diadalittas portugál menedzser kihajította a Matthew Harding End – ez a Chelsea-B közép tribünje – nézői közé a saját (akkor mindenki azt hitte) bajnoki aranyérmét. A szurkolók tomboltak, odavoltak a karizmatikus menedzserért, aki korábban nem tapasztalt magaslatokba emelte a londoni klubot.

Pedig ha tudták volna, hogy ez nem Mourinho érme, hanem Robert Huthé, a csapat hatalmas termetű német középhátvédjéé, aki nem is volt benne a keretben ezen a mérkőzésen, ugyanis távozóban volt a klubtól. Huth ugyan 13 alkalommal szerepelt a bajnokság során a csapatban, de az utolsó fordulókban Mourinho már mellőzte, mert köztudott volt, hogy a játékos elvágyik a Stamford Bridge-ről. 

A bajnoki aranyérem azonban neki is járt, ezt azonban Mourinho vette át, és hajította ki a szurkolók közé. A portugál menedzser viszont azt állítja, a sajátját is kidobta, és igaz is, hogy később árverésen két érem talált gazdára: az egyiket 2008-ban 21 600, a másikat két évvel később 16 800 fontért értékesítette a tulajdonosa. 

Igen, kidobtam az enyémet is, mert ez szakasztott olyan volt, mint az előző évi, én meg azt mondtam magamban, ebből egy is elég. Hadd örüljenek a szurkolók!

A turpisság most derült ki, amikor Neil „Spy” Barnett, aki 32 éven át a Chelsea helyszíni műsorközlője volt, és 2018-ban visszavonult, közzétette az igazságot a Twitteren. 

(Borítókép: José Mourinho ünnepli a Manchester United elleni győzelmet, amellyel a Chelsea FC bebiztosította sorozatban második bajnoki címét 2006. április 29-én. Fotó: Tony Marshall/PA Images/Getty Images)

Rovatok