Index Vakbarát Hírportál

Óriási sportdiplomáciai siker: Fürjes Balázs az olimpiát előkészítő bizottság tagja lett

2022. szeptember 30., péntek 12:06

Jelentős sikert ért el a magyar sportdiplomácia: Fürjes Balázs, a 2023-as atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke, a FINA, a Nemzetközi Úszószövetség elnökségének tagja, egyben a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba, ami a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik legfontosabb testülete.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a NOB végrehajtó bizottságának egyhangú döntése alapján hivatalos levélben kérte fel Fürjes Balázst, hogy legyen a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottság tagja. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Gyurta Dániel és Schmitt Pál NOB-tagok után a harmadik magyar sportdiplomata lett, aki szerepet vállal a nemzetközi olimpiai mozgalomban – méghozzá a NOB egyik legfontosabb testületében.

Fürjes Balázs a kinevezés után elsőként az Indexnek nyilatkozott a sportdiplomáciai sikerről.

Óriási megtiszteltetés, nagy felelősség, gyönyörű szakmai feladat, amihez alázattal kell hozzáállni. A nyári olimpiai játékok a világ békeidőben rendezett legnagyobb eseménye. Ezért a NOB bizottságai közül mindig is a jövőbeni nyári játékokat előkészítő bizottságok a legjelentősebbek. Korábban Schmitt Pál NOB-tag több ilyen bizottságban is oroszlánrészt vállalt. Ez egy nagy elismerés, ami elsősorban Magyarországot illeti, európai is alig, közép-európai szakember pedig egyáltalán nem kapott szerepet a 2032-es játékokat előkészítő bizottságban. Személyesen is jólesik, a felkérés nyilván a várostervezésben és városfejlesztésben, nagyprojektek levezénylésében és az elmúlt évek legjelentősebb budapesti sporteseményeinek irányításában szerzett tapasztalataimnak köszönhető. E munkával rengeteget lehet tanulni, ráadásul Brisbane Budapest méretű város, a tapasztalat nagyon releváns lehet. Külön köszönöm Schmitt Pál, Gyurta Dániel NOB-tagok és Gyulay Zsolt MOB-elnök támogatását!

A hagyományoknak megfelelően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2020-as tokiói olimpia – amelyet a koronavírus miatt 2021 nyarán rendeztek – megnyitója előtt hirdette ki a 2032-es ötkarikás játékok házigazdáját, amely Brisbane lett. Az ausztrál város a 77 érvényes szavazatból 72 igent gyűjtött be 5 nem mellett.

A koordinációs bizottságokat a NOB elnöke és végrehajtó bizottsága hozza létre, tagjai mindig a NOB tagjai, a nemzetközi sportági szövetségek, a nemzeti olimpiai bizottságok egy-két delegáltja, valamint sportolók (a NOB sportolói bizottságából) és felkért szakértők. A bizottságok összeállítása, a tagok felkérése kizárólag és egyedül a NOB döntése, jelölési joggal sem a helyi szervezőbizottságok, sem más testületek nem bírnak.

A koordinációs bizottság, együtt dolgozva a helyi szervezőbizottsággal, a nemzeti olimpia bizottsággal és a nemzeti/tartományi kormánnyal, rendkívül szorosan követi és ellenőrzi az előkészületeket, az építési, városfejlesztési, közlekedési, pénzügyi-gazdasági és szervezési tervek, határidők, tartalmak teljesülését. A bizottság folyamatosan értékeli, kezeli és nyomon követi a rendezéshez kapcsolódó legkülönfélébb – pénzügyi, megvalósítási, szervezési, politikai – kockázatokat. Rendszeresen jelent a NOB fórumainak, és a bizottság feladata megoldani a szervezőkkel együtt a menet közben felmerülő kihívásokat.

A 2032-es brisbane-i koordinációs bizottság elnöke Kirsty Coventry, Zimbabwe sportminisztere, olimpiai és világbajnok úszó. A 39 éves sportdiplomata hét olimpiai érmet nyert, ezzel Egerszegi Krisztinával holtversenyben a legtöbb egyéni olimpiai érmet gyűjtő úszónő, Afrika legeredményesebb olimpikonja. Az alelnök Anita L. Defrantz, olimpiai bronzérmes evezős, korábban két ciklusban is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke volt, az 1984-es Los Angeles-i olimpia szervezőbizottságának alelnöke.

Tagja a koordinációs bizottságnak továbbá Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, Federica Pellegrini olimpiai és világbajnok olasz gyorsúszó, aki a NOB Sportolói Bizottságának is tagja, Jean-Christophe Rolland olimpiai és világbajnok evezős, a Nemzetközi Evezősszövetség elnöke.

(Borítókép: Fürjes Balázs és Thomas Bach. Fotó:  Odpictures Art Studio Hungary)

Rovatok