Index Vakbarát Hírportál

Téli játékokat rendeznek a sivatagi Szaúd-Arábiában

2022. október 4., kedd 13:56

Sivatagi királyság, Szaúd-Arábia rendezi meg a 2029-es téli Ázsia Játékokat – adta hírül a 45 ország nemzeti ötkarikás testületét összefogó Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) közgyűlésének döntését az insidethegames.biz.

A portál beszámolója szerint a még épülő Trojena üdülőhely ad otthont a hét év múlva esedékes versenyeknek, melyek színhelyeit egy 500 milliárd dolláros projekt keretében készítik el. A terv megvalósítását Mohamed bin Szalmán koronaherceg, a szaúdi trónörökös irányítja – írja az MTI.

Trojena volt az egyetlen jelölt a kontinentális téli játékokra, amelyeket 2017 óta nem tartottak meg, mivel az OCA nehezen talált házigazdát. Szaúd-Arábia, ahol a hőmérséklet ritkán esik plusz nyolc Celsius-fok alá, az első nyugat-ázsiai ország, amely megrendezi az eseményt. 

A projektben kiemelt hangsúlyt kapott a fenntarthatóság, a megújuló energia fontossága és az is, hogy a természetes hó mellett mesterséges havat is jócskán használnak majd a versenyhelyszíneken.

A tervek szerint a Szaúd-Arábia északnyugati részén születőben levő üdülőhely megújuló energiával fog működni, és az elképzelések között szerepel sífalunak, luxus családi és wellnesslétesítményeknek, a régió legnagyobb édesvizű tavának, valamint egy interaktív természetvédelmi területnek a létrehozása is.

(Borítókép: Szaúd-Arábia delegációja a 2022-es pekingi téli olimpia megnyitóján. Fotó: Elsa / Getty Images) 

Rovatok