Index Vakbarát Hírportál

109 év börtönre ítélték a zaklató, volt tornászválogatott edzőt

2022. október 6., csütörtök 07:49

A brazil Fernando de Carvalho Lopest bűnösnek találták négy sportoló, köztük legalább egy kiskorú fiú megerőszakolásában.

A volt brazil tornaedzőt hétfőn első fokon ítélte el a Sao Paulo melletti Sao Bernardo do Campo város bírósága. Carvalho Lopes fellebbezni fog a bíróságon, mert ártatlannak tartja magát az ellene felhozott vádak tekintetében, így a fellebbezése elbírálásáig szabadon védekezhet.

A vádlott ellen panaszhullám indult: négy évvel ezelőtt az O'Globo televízió Fantástico című műsorának újságírói vizsgálata során 42 sportoló állította, hogy az edző általi erkölcsi, fizikai vagy szexuális visszaélésének áldozatává vált.

A brazil edzőt négy sportoló szexuális zaklatásáért ítélték el, akik közül az egyik akkor 13 éves volt. 

Néhányan közülük tanúként vesznek részt a bírósági eljárásban az állítólag 1999 és 2016 között történt eseményekkel kapcsolatban, amikor Carvalho Lopes a Sao Bernardo do Campo-i MESC klub vezetője volt.

Az edző két évtizeden át volt fiatal tornászok edzője, és egy hónappal a 2016-os riói olimpiai játékok előtt távolították el a brazil válogatottból, miután az egyik állítólagos áldozat szülei panaszt tettek ellene. 

A férfi 2014 és 2016 között a brazil válogatott tagja volt, amikor a riói ezüstérmes Diego Hypólito edzője volt. Az olimpikon annak idején azt állította, hogy nem volt a visszaélések áldozata, de a történetek hulláma nyomán a panaszosok mögé állt. 2019 áprilisában a Legfelsőbb Sportbíróság Carvalho Lopest életfogytiglanra eltiltotta a sporttal kapcsolatos bármilyen tevékenység gyakorlásától.

Szexbotrányok a tornasportban világszerte

A Carvalho Lopes-ügy nem elszigetelt eset a sportban, és érdemes megvizsgálni más, prominens sportolókat érintő eseményeket is. Az Egyesült Államokban Larry Nassar, a tornászválogatott korábbi orvosa életfogytiglani börtönbüntetést kapott, amiért két évtizeden keresztül legalább 265 élsportolót, köztük a legendás Simone Bilest, szexuálisan zaklatta. 

Nagy-Britanniában, Görögországban, Ausztráliában és Új-Zélandon is több sportoló számolt be az edzők által elkövetett visszaélésekről – írja a Repretel

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok