Index Vakbarát Hírportál

Novak Djokovicsról nevezték el a barlanglakó hosszú lábút

2022. október 7., péntek 15:36

Novak Djokovics világklasszis teniszezőről nevezték el szerb tudósok azt a futrinkafajt, amelyet a nyugat-szerbiai Povlen hegyen fedeztek fel néhány éve – közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) pénteken.

A Duvalius djokovici névre keresztelt rovart a tudósok indoklása szerint azért nevezték el a híres szerb teniszezőről, mert Novak Djokovicshoz hasonlóan gyors, erős, rugalmas, kitartó, és a zord környezetet is túléli.

A barlanglakó, hosszú lábú vakfutrinka ragadozó életmódot folytat, kisebb rovarokkal táplálkozik – közölték a tudósok, akik azt is elmondták, Novak Djokovics sokat tett Szerbiáért, ezért úgy érezték, legalább ilyen módon meghálálhatják ezt neki.

A ragadozó bogarat először leíró egyik tudós, Szrecsko Csurcsics az RTS-nek elmondta, nagyon régi fajról lehet szó, amely valószínűleg még hosszú ideig fenn is marad, eddig azonban csak néhány példányát találták meg, tehát nagyon ritka állatról lehet szó.

Mint mondta, számos hasonlóság van a rovar és a teniszező között, mindketten Szerbiából származnak, gyorsak, kitartóak, és míg a futrinka a barlangi környezet ragadozója, addig Novak Djokovics bizonyos értelemben a pályáé.

Nem a Duvalius djokovici az első állatfaj, amelyet a teniszezőről neveztek el, a közelmúltban egy Montenegróban felfedezett édesvízi csigafaj kapta a Travuniana djokovici nevet.

Rovatok