Index Vakbarát Hírportál

Minden vádat ejtettek Neymar ellen a katari vb előtt egy hónappal

2022. október 29., szombat 17:16

A spanyol ügyészség minden vádat ejtett Neymarral, a Paris Saint-Germain brazil válogatott labdarúgójával szemben, akit korábban csalással és korrupcióval gyanúsított meg.

Az eljárásban azt kellett tisztázni, hogy eltitkolta-e azoknak a pénzeknek egy részét, amelyeket még akkor kapott, amikor a brazil Santostól az FC Barcelonához igazolt. Több mint öt évvel ezelőtt, 2017. február 20-án derült ki, hogy a csatárnak bíróság elé kell állnia, miután elutasították a fellebbezését. Az ügy a DIS elnevezésű brazil befektetési csoport panaszával indult.

Részben ez a vállalat birtokolta Neymar játékjogát, és azt állította, hogy kevesebb pénzt kapott, mint amennyi jogosan járt volna, amikor a futballista 2013-ban Barcelonába szerződött. Ezután Brazíliában és Spanyolországban is vizsgálatok indultak annak kiderítésére, hogy eltitkolták-e az átigazolási díj egy részét, majd az ügyészség

kétéves börtönbüntetést és csaknem 10 millió dollár pénzbüntetést kért Neymarra és az édesapjára. 

Az ügyészek 2017-ben a Barcelonára 9 millió, a Santosra pedig 7 millió dolláros bírság kiszabását javasolták.

Újra kellett nyitni az ügyet

Az ügyet 2016 júniusában egyszer már lezárta a bíróság, akkor a támadó klubja 5,5 millió euró bírságot fizetett a spanyol adóhatóságnak a játékos 2013-as átigazolási ügyében. Szeptemberben azonban fordulat történt, a spanyol ügyészség sikeresen fellebbezett az ítélet ellen, így újra megnyithatták az ügyet.

A Barcelona Neymar átigazolásakor azt jelentette be, hogy a brazil futballistáért 57 millió eurót fizetett a Santosnak, ám kiderült, valójában közel 100 millió euró volt az összeg, így a klub többmilliós adójárulékot nem fizetett be. Most, a katari világbajnokság kezdete előtt kevesebb mint egy hónappal az ügyészség – az utolsó meghallgatás után – azt közölte, hogy az összes vádat ejti, írja az MTI.

A harmincéves Neymar 2013 és 2017 között játszott a Barcában, mielőtt átigazolt volna – máig világrekordot jelentő 222 millió euróért – a Paris Saint-Germainhez.

(Borítókép: Neymar távozik a bíróságról 2022. október 18-án. Fotó: Josep Lago / Reuters)

Rovatok