Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges kómában az exvilágbajnok – talán berúgott, talán megtámadták

2022. október 31., hétfő 17:49 | aznap frissítve

Ami biztos: Anatolij Karpovot, minden idők egyik legnagyobb sakkozóját, aki 1975 és 1985 között birtokolta a világbajnoki címet, szombat óta a moszkvai Szklifoszovszkij idegsebészeten ápolják, mesterséges kómában tartják. Súlyos koponyasérüléssel szállították kórházba, az okokról egymásnak ellentmondó hírek keringenek.

Anatolij Karpov exvilágbajnok sakkozó szombat óta a moszkvai Szklifoszovszkij kórház idegsebészetén fekszik lánya, Szofija szerint háztartási baleset következtében. Állítólag otthon elesett, beverte a fejét, ez okozta a koponyasérülést. 

A 71 éves Karpov az orosz Állami Duma képviselője a putyinista kormánypárt, az Egyesült Oroszország színeiben. Andrej Kovaljov, Karpov menedzsere Telegram-csatornáján azt írta, hogy a sakkozót az Állami Duma épülete közelében találták meg öntudatlan állapotban, ismeretlenek támadták meg, így szerezte a fejsérülést.

Egy harmadik verzió szerint – amely a közösségi oldalakon kering – Karpov berúgott, és a parlament környékén elesett, ekkor verhette be a fejét. Az Orosz Sakkszövetség is kiadott egy közleményt, e szerint „a sérülés baleset következménye”.

Karpov 1975 és 1985 között ült a sakkvilág trónján, 37 évvel ezelőtt Garri Kaszparov fosztotta meg a világbajnoki címétől az orosz nemzetközi nagymestert. Karpov hosszú ideje az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma képviselője. Arkagyij Dvorkovics, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke szerint Karpov állapota stabil, bár az intenzív osztályon ápolják. 

A 112-es Telegram-csatorna viszont úgy tudja, Karpovra szombaton találtak rá az Állami Duma tőszomszédságában súlyos koponya- és medencecsont-sérülésekkel, rendkívül magas véralkoholszinttel a szervezetében.

A RIA Novosztyi hírügynökség is megerősítette, hogy Karpov súlyos állapotban fekszik az intenzíven, közben pedig cáfolta az orosz sakkszövetség szóvivőjének azt az állítását, miszerint Karpovot megtámadták volna, és innen származna a koponyasérülése. 

(Borítókép: Anatolij Karpov 2012. május 17-én. Fotó: Johannes Simon / Getty Images for 2nd CGDC Annual Meeting 2012)

Rovatok