Index Vakbarát Hírportál

Megvan, hogy ki a doppinggyanúba keveredett két magyar úszó

2022. december 17., szombat 18:58

Az uszodában semmi sem maradhat titokban, így aztán a zuhanyhíradó már elterjesztette, hogy ki az a két magyar úszó, aki doppinggyanúba keveredett a biológiai útlevelük rendellenes értékei okán. Szerkesztőségünk birtokában van a két név, de személyiségi jogokra való tekintettel egyelőre nem nevesíthetjük a sportolókat.

Kedden jelent meg a közlemény a Magyar Antidopping Csoport honlapján a kiszabott doppingbüntetésekről és a folyamatban lévő doppingügyek sportágairól. Két súlyemelő esetében konkrétan megjelölték a pozitív doppingtesztet, egyelőre név nélkül, két úszó és egy birkózó esetében pedig csak a sportágat közölték, de egyelőre nincs szó pozitív eredményt hozó doppingtesztről, csak annyi ismeretes, hogy az úgynevezett biológiai útlevélben bizonyos markerek a szokásostól és az indokolttól jelentős eltérést mutatnak. Ez pedig elegendő a gyanú felkeltésére. 

A sportoló biológiai útlevelének (ABP) a fő alapelve, hogy olyan kiválasztott változó adatokat („doppingbiomarkereket”) kövessen nyomon egy adott időtartam alatt, amelyek doppingszerek hatását árulják el, a dopping hagyományosan közvetlen, analitikus doppingellenőrzéssel történő feltárásával szemben.

A biológiai útlevél jelenleg két modulból áll.

A hematológiai modul a vérdopping-biomarkerek egy csoportját tartalmazza, amelyet a sportoló vérmintájában mérnek. A szteroidmodul a sportoló vizeletmintájában mért szteroiddopping-biomarkerek egy csoportját foglalja magában.

Lapunk birtokába jutottak olyan információk, amelyek alapján kiderült, ki az a két úszó, akinek a biológiai útlevele szignifikáns eltérést mutat a megszokotthoz és az indokolthoz képest. Ám amíg a MACS nem hozza nyilvánosságra a szóban forgó úszók nevét, addig ezt mi sem tehetjük meg a személyiségi jogok védelme érdekében. 

ANNYIT AZONBAN ELÁRULHATUNK, HOGY KÉT PILLANGÓZÓRÓL VAN SZÓ, EGY FÉRFIRóL ÉS EGY NŐRŐL, ÉS A FÉRFI NEVES OLIMPIKON, A HÖLGY PEDIG magyar bajnok.  

Beszéltünk nevük elhallgatását kérő szakértőkkel, akik kifejezték kétkedésüket a biológiai útlevél hitelességét illetően, magyarul szerintük ez a dokumentum nem feltétlenül alkalmas arra, hogy egyértelműen és támadhatatlanul kimutassa az illető sportoló bűnösségét. 

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó:  Derek Hudson / Getty Images)

Rovatok