Index Vakbarát Hírportál

Egy átlagos bukaresti kölyök, akinél nincs gyorsabb úszó a világon

2022. június 22., szerda 08:42 | aznap frissítve

David Popovici a 19. FINA világbajnokság egyik nagy kedvence. Már ha eltekintünk Milák Kristóftól, de ő a mi kedvencünk. A 17 éves, latinosan kreolbőrű, 190 centis, legfeljebb 80 kilós, ám cserébe 205 centis fesztávolsággal rendelkező sprinter eddig kétszer úszott száz gyorson a budapesti Duna Arénában, mindkétszer megjavította a saját junior-világcsúcsát – a legfrissebb 47,13 másodperc –, és bár nincs erre bizonyítékunk, de nagy a valószínűsége, hogy megfutamította a hétszeres olimpiai és tizennégyszeres világbajnok amerikai Caeleb Dresselt. Exkluzív interjú a budapesti vizes vb román sztárjával.

Nagyon várjuk a szerda esti királyszámot, a százméteres férfigyors döntőjét. Tudniillik az amerikai Caeleb Dressel, a szám olimpiai és világbajnoki címvédője 47,95 másodperccel nyerte a saját előfutamát, amire David Popovici egy laza 47,60-nal tromfolt. Amikor pedig már dörzsöltük a tenyerünket a kora esti elődöntőre készülve, hirtelen hírnök jő, és közli, hogy az amerikai csapat orvosa bejelentette:

Dressel nincs rendben, nem tud indulni a 100 gyors elődöntőjében, talán majd csütörtökön a 100 pillangón, de az sem biztos.

Na, ezek után David barátunk, aki korábban már világbajnok lett 200 gyorson, repesztett csípőből egy 47,13-as junior-világcsúcsot, majd amikor elkaptuk a vegyes zónában, és megkérdeztük, mikor tudnánk egy hosszabb interjúra bírni, a lehető legtermészetesebb hangon így szólt: Hát most!

Hallotta, hogy Caeleb Dressel visszalépett a 100 gyors elődöntőjétől?

Igen, természetesen.

Mi volt az első gondolata?

Az, hogy remélem, jól van, nincs komolyabb baja, egészségileg rendben van. Bővebbet nem tudok, eszem ágában sincs egyéb következtetéseket levonni. Biztos vagyok benne, hogy számára a legjobb döntést hozta.

Nem bánja, hogy elmarad kettejük annyira várt összecsapása?

Még szép, hogy bánom! Nagyszerű lett volna megmérkőzni Caelebbel, de most majd úgy fogom beállítani az agyamat, hogy elképzelem, ő is ott van a döntőben.

Egyszerű: szeretek (gyorsan) úszni

Beszéljünk egy kicsit az idáig vezető útról. Mi lehet a titka sokkoló sikereinek? Mindenki ezt találgatja.

Nagyon egyszerű: szeretek úszni. És van bennem egy olyan szenvedély, ami szerintem elengedhetetlen a nagy eredményekhez. És persze rengeteg kemény munka. Tudja, a kemény munka mindig kifizetődik.

Érdekes, a mi Hosszú Katinkánknak is ugyanez a hitvallása.

Na, akkor nem lehet akkora ostobaság, amit mondtam. Igen, ha a szenvedély és a kemény munka párosul, és ha áldozatokat hozol a cél érdekében, akkor nem is marad el az eredmény.

Ennél azonban több kell. Ön különleges fickó, hiába mosolyog most nekem. Ön nem egy hétköznapi srác.

Na látja, pont ezt szeretném hinni. Hogy én egy átlagos, hétköznapi srác vagyok, aki rendkívüli dolgokra képes!

Hát ez akár aforizmának is beillik.

Erről van szó, nem érzem, hogy több vagy különlegesebb lennék a kortársaimnál. Én is csak egy ember vagyok, aki történetesen gyorsan úszik.

Gimnazista tündérfiú

Lehet, hogy csak egy átlagos srác, de az a szeretet nem átlagos, ami a hazájában övezi. Beszélne erről?

Azt hiszem, pillanatnyilag tényleg szeretnek engem. Novemberben, amikor Kazanyban a rövidpályás Európa-bajnokságon megnyertem a 200 gyorsot, és hazaérkeztem, Bukarestben tiszta őrület fogadott a repülőtéren, valóságos káosz. Nem is merek rágondolni, mi lesz most, ha Budapestről hazatérek. Pedig csak azt szeretném, ha a barátaim lennének kinn, senki más, meg a szüleim.

A fiam, aki egy évvel idősebb önnél, és öttusázik, de úszóként kezdte, felhívott, és azt mondta, emlékszik erre a Popovicira. Hat évvel ezelőtt ugyanazon a versenyen úsztak Ausztriában, csak önnek hosszabb volt a haja.

Szerintem jól emlékszik, mert 2016-ban tényleg volt egy versenyünk Klagenfurtban, és akkoriban tényleg vállig ért a hajam. El is neveztek Fairy Boynak, Tündérfiúnak. De most már tüsi hajam van.

Gimnáziumba jár?

Még egy évem van hátra az érettségiig. Biztos, hogy maradok Romániában, mert nagyszerű a kémiája a kapcsolatunknak Mr. Adival, vagyis az edzőmmel, Adrian Radulescuval.

Nem akar egyetemre menni?

Dehogynem. De még nem döntöttem el, milyen irányt válasszak.

Az a bizonyos csodálatos agy

Mi érdekli az angol nyelven kívül, mert azt tapasztalom, hogy úgy beszéli a nyelvet, mint egy született amerikai.

A szüleim magániskolába járattak, ott tanultam meg ilyen jól angolul. Szóval, a pszichológia nagyon érdekel, az emberi agy, leginkább azért, mert én is használom. (Elmosolyodik.) Szeretem azt hinni, hogy tudom egy kicsit kontrollálni az agyamat, ezért akarok minél többet megtudni erről a szervről. Tudja,

délutánonként nem alszom, mint sok sportoló, hanem meditálok. Kikapcsolom a külvilágot, elmerülök a gondolataimban, az ébrenlét és az alvás közti állapotba kerülök.

Engem ez pihentet. Nagyon érdekel az emberi viselkedés, annak kutatása. Minden érdekel, amire az emberi agy képes. Az izmainkat is az agy mozgatja.

Mit gondol, ezekben az eredményekben, amit már ön is elért, mi játszik komolyabb szerepet: az agya vagy az izmai?

Hát… az izmoknak is megvan a szerepük, de az agy a legcsodálatosabb, ami ezen a világon valaha létrejött. Minden a fejben dől el.

Talán kicsit gyors a váltás, de hadd kérdezzem meg: szerda este le tud menni 47 másodperc alá a 100 gyors döntőjében? Esetleg meg tudja javítani a brazil César Cielo Filho 46,91-es világcsúcsát, ami 13 éve él?

Bármi elképzelhető, mindenesetre megpróbálom.

Amúgy járt már Budapesten?

Persze, tavaly májusban az Európa-bajnokságon. Itt jutottam ki a tokiói olimpiára.

Akkor Budapest már eddig is mérföldkő a pályafutásában, és most még inkább az lesz.

Erre mérget vehet!

(Borítókép: David Popovici a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én. Fotó:  Szabó Bernadett / Reuters)

Rovatok