Index Vakbarát Hírportál

Bírálta Lukasenkát, őrizetbe vették a világbajnok fehérorosz sportolót

2021. november 11., csütörtök 16:45

Rövid időre őrizetbe vették, majd bírság kiszabását követően szabadon engedték Aljakszandra Romanovszkaja világbajnok fehérorosz síakrobatát – írja az MTI.

A 25 éves sportolót szerdán, minszki edzése után vették őrizetbe  jelentette csütörtökön a helyi Sportszolidaritási Alapítvány (BSSF). Romanovszkaja – akit hazájában 2019-ben az év női sportolójának választottak  az elmúlt hónapokban bírálta Aljakszandr Lukasenka elnök politikáját. 

A BSSF szerint a két évvel ezelőtt vb-aranyat szerző és a februári pekingi olimpiára készülő síakrobatát jogsértéssel vádolták, és több mint ezer dollárnak megfelelő összegű bírsággal sújtották.

A minszki rendőrség megerősítette, hogy a versenyzőt őrizetbe vették, de nem közölt további részleteket. A belügyminisztérium illetékesei egyelőre nem nyilatkoztak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vizsgálja a helyzetet, és információkat kért a Fehérorosz Olimpiai Bizottságtól.

Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztást ismét az országot több mint két évtizede irányító Lukasenka nyerte. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok sem ismeri el Lukasenka választási győzelmét, és büntetőintézkedéseket vezetett be az országgal szemben. A Lukasenka rendszerével szemben álló Sportszolidaritási Alapítvány jelentése szerint az országban sok ellenzéki szimpatizáns sportolót ért atrocitás politikai nézetei miatt, többen börtönbe is kerültek.

Rovatok