Index Vakbarát Hírportál

Annyi a honosított kínai hokis, hogy mindenki új nevet kapott

2022. február 3., csütörtök 11:30

Szürreális látvány a pekingi olimpián szereplő kínai férfi hokicsapat névsora, annyi ugyanis a honosított játékos a keretben, hogy minden jégkorongozó új nevet kapott, amely majd a mezeken is olvasható lesz, és ezt használják a közvetítésekben, valamint a statisztikáknál is.

Ha valaki meghallja Jeremy Smith, Luke Lockhart vagy éppen Cory Kane nevét, aligha a kínai hokiválogatott ugrik be neki elsőre. Sőt, talán még másodszorra vagy tizedszerre sem az ázsiai ország nemzeti jégkorongegyüttesére asszociál.

Ha viszont Jieruimi Shimisit, Luo Jiát vagy Jian Ant említjük, akkor már nagyobb az esélye – márpedig egy és ugyanazon személyekről van szó, csupán névváltoztatás történt, ahogy az összes honosított játékos esetében:

Kínában jelenleg egyetlen profi hokicsapat található, a Kunlun Red Star, amely Európa legerősebb bajnokságában, az orosz bázisú KHL-ben vitézkedik. Nem meglepő módon a pekingi olimpián induló kínai válogatott amely a világranglistán nincs benne a legjobb 30-ban, és a nemzetközi szövetség külön engedélye kellett ahhoz, hogy részt vegyen a játékokon – szinte teljes egészében erre az együttesre épül, az alapemberek közül azonban csak egy játékos született Kínában.

A többiek mind honosított észak-amerikaiak és oroszok, előbbiek között azért találunk kínai származású játékosokat, mint például Brandon Yip, Spencer Foo vagy Tyler Wong, előbbi kettő még az NHL-ben is játszott. A hokirajongóknak akár Jake Chelios neve is ismerősen csenghet, aki a legendás Chris Chelios fia.

(Borítókép: Stanislav Krasilnikov / Getty Images Hungary)

Rovatok