Index Vakbarát Hírportál

Mindegyik magyar férfi short trackes megnyerte a selejtezőjét

2022. február 5., szombat 13:25

A Liu testvérek és Krueger John-Henry is továbbjutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres selejtezőjében a pekingi olimpián. A nők 500 méteres távján Jászapáti Petra szintén sikerrel vette az első akadályt, Kónya Zsófia viszont kiesett, és a 21. helyen zárt.

Megkezdődött a pekingi téli olimpián a short trackesek programja, szombaton a női 500 méter és a férfi 1000 méter selejtezőit tartották. A nőknél a 2. futamban állt rajthoz Kónya Zsófia, aki a saját etapjában harmadik lett, így abban bízhatott, 43.905-ös ideje elég lesz a továbbjutáshoz. Sajnos végül az utolsó futamban dőlt el a sorsa, ahol a 3. helyezett jobb időt ért el, mint Kónya, aki így a 21. helyen végzett.

Jászapáti Petra viszont magabiztosan ért be a második, automatikus továbbjutó helyen a 3. futamban, méghozzá a világcsúcstartó Kim Boutin mögött. Összesítésben a hatodik legjobb időt érte el, és csak körülbelül másfél tizedmásodperccel maradt el egyéni legjobbjától.

A negyedik futamban a szám egyik esélyese, a holland Suzanne Schulting olimpiai rekordot repesztett.

Férfi 1000 méteren három magyarnak szoríthattunk, a hatodik futamban Krueger John-Henry, a hetedikben Liu Shaolin Sándor, a nyolcadikban pedig Liu Shaoang állt rajthoz.

Krueger rögtön a rajt után élre állt, és végig vezetve elsőként siklott át a célvonalon, mögötte óriási meglepetésre a török Furkan Akar ért célba, de a zsűri a japán Josinaga Kazukit is továbbjuttatta.

Liu Shaolin Sándor szintén elsőként fordult az első kanyarban, és ő is könnyedén haladt a győzelem felé, ám a hetedik körben leállították a futamot egy törött korcsolyapenge miatt. Szerencsére ez a közjáték sem zavarta meg, ahogy az sem, hogy mögötte ketten is elestek az újraindítás után, végül rajt-cél győzelmet aratott.

Liu Shaoang folytatta a sort, ellentmondást nem tűrve állt a vonat élére, és bár a végére felzárkóztak rá, a spórolás nem ütött vissza, elsőként ért be. Ez azt jelenti, hogy mindhárom magyar ott lesz a negyeddöntőben.

(Borítókép: Liu Shaolin Sándor futamgyőzelme a pekingi olimpia 1000 méteres selejtezőjében. Fotó: Reuters)

Rovatok