Index Vakbarát Hírportál

Ez történt a pekingi téli olimpia harmadik napján!

2022. február 6., vasárnap 15:21

Hat aranyérmet, köztük egy negyedrészben magyart hozott a pekingi téli olimpia vasárnapi programja, lássuk, mi történt a harmadik napon!

A női hódeszkások slopestyle versenyében Zoi Sadowski Synnott parádés gyakorlattal rukkolt elő, ezzel megszerezte hazája, Új-Zéland első téli olimpiai aranyérmét; ezt követően még a helyi sportminiszter is gratulált neki. 

PEKING 2022

HÓDESZKA, NŐI SLOPESTYLE

A férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres számában a svéd Nils van der Poel több mint két másodperces hátrányból húzta be az aranyat, 6:08.84 perces olimpiai csúccsal. A sportoló sikerének egy kicsit mi is örülhetünk, hiszen nagymamája révén negyedrészt magyar versenyzőről beszélhetünk!

GYORSKORCSOLYA, FÉRFI 5000 MÉTER

Az orosz Alekszandr Bolsunov számára nem indult jól a férfi sífutók 15+15 kilométeres vasárnapi versenye, hiszen a síatlonviadal elején rögvest bukott, de ennek ellenére végül fölényesen nyert megelőzve honfitársát, Gyenyisz Szpicovot.

SÍATLON, 15+15 KM, TÖMEGRAJTOS VERSENY

A férfi síugrók normál sáncos versenyszámában a japán Kobajasi Rjoju érvényesítette a papírformát. A második helyen az osztrák Manuel Fettner, a harmadikon a lengyel Dawid Kubacki végzett.

A viadalt meghatározta az első sorozat, amely során a síugrók számára nem biztosított egyforma körülményeket az időjárás és a versenyigazgatóság. Utóbbi ugyanis éppen a szél miatt módosította a beülő magasságát, és mindez erősen rányomta bélyegét a versengésre. Az esélyesek közül lényegében már az első sorozatot követően kiszállt az éremcsatából, és végül a 15. helyen zárt a német Karl Geiger, a világkupa-sorozat pontversenyének éllovasa. De így járt a vk-címvédő norvég Halvor Egner Granerud is, aki a második sorozatban már nem is ugrott, miként a németek másik klasszisa, Markus Eisenbichler sem, aki a 31. helyen végzett – összegzett az MTI.

SÍUGRÁS, FÉRFI NORMÁL SÁNC

A síakrobatika női mogul versenyszámában ausztrál siker született Jakara Anthony jóvoltából. A második helyen az amerikai Jaelin Kauf végzett, a harmadik pedig az orosz Anasztaszija Szmirnova lett.

A síakrobatikát az Egyesült Államokban találták ki az 1960-as években, főleg a függetlenségre, a szabadságra vágyó fiatalok körében terjedt el. A lényeg, hogy a síző ne „rendeltetésszerűen” használja a léceket, hanem mindenféle trükkel, légi mutatvánnyal rukkoljon elő – emeli ki a Magyar Távirati Iroda.

NŐI SÍAKROBATIKA, MOGUL

A nap utolsó aranyérmét a német Johannes Ludwig kaparintotta meg, mivel ő bizonyult a legjobbnak a szánkósok férfi egyéni versenyében. Az előző ötkarikás játékokon ebben a számban bronzérmes – a csapatversenyben győztes – Ludwig a szombati napot, az első két futamot követően az első helyen várta a folytatást, az újabb két menetet.

Miután vasárnap sem hibázott, és mindkét futamban a leggyorsabbnak bizonyult, így végig meg tudta őrizni első helyét. Miként az osztrák Wolfgang Kindl is maradt a második, míg az olasz Dominik Fischnaller a harmadik pozícióban – zárta a verseny összefoglalását az MTI.

SZÁNKÓ, FÉRFI EGYES

Kell még beszélni kicsit a férfilesiklásról, amit az erős szél miatt el kellett napolni, ezért lett végül csak hat győztes vasárnap.

(Borítókép: Jakara Anthony nyerte meg a női síakrobatika mogul számát – Sergei Bobylev / TASS via Getty Images)

Rovatok