Index Vakbarát Hírportál

Két ezred másodpercen múlott, de Jászapáti Petra 500 méteren hetedik helyen zárt

2022. február 7., hétfő 12:38 | aznap frissítve

Jászapáti Petra rövidpályás gyorskorcsolyázó mindössze kétezred másodperccel maradt le 500 méteren az A döntőről, míg Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang 1000 méteren olimpiai döntőbe jutott.

Magyar idő szerint hétfő kora délután kezdődtek a pekingi téli olimpián a rövidpályás gyorskorcsolya versenyszámai. A női 500 méteres szám negyeddöntőjével kezdődött a program, ahol rögtön az első futamon már kizárták Florence Brunelle kanadai versenyzőt egy bukás után.

A második futamon volt az első magyar érdekeltség, Jászapáti Petrának szoríthattunk, aki kiválóan kapta el a rajtot, és már az első kanyarnál az élre állt. Jászapáti végül 43,476 másodperces idővel megnyerte futamát, így készülhet a 13:13-kor sorra kerülő elődöntőre. 

A program további részében 1000 méteren jégre lépett Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry is. A negyeddöntő első futamán még nem volt magyar érdekeltség, de kialakult egy hatalmas baleset, ahol az orvosi stábnak is közbe kellett avatkoznia. A sérült dél-koreai versenyzőt hordágyon szállították le a jégről. 

A második futamon következett a magyar versenyzők közül elsőként Liu Shaoang. Az első kanyar után egyből az élre állt a magyar versenyző, őt követte francia és a világelső kanadai vetélytársa. Végül a második helyen, 1:23:94-es idővel ért célba Liu Shaoang, így bejutott az elődöntőbe.

A harmadik negyeddöntőn lépett jégre Krueger John-Henry, aki egy kör után a negyedik helyen állt a rajtot követően. A folytatásban visszaküzdötte magát a harmadik helyre, de fej fej mellett, kiélezetten alakult a mezőny állása. Az utolsó kanyarban, egy kicsúszást követően Krueger az első helyen ért célba, 

ennek ellenére kizárták a magyar versenyzőt pályaelhagyásért. 

A negyedik negyeddöntőn Liu Shaolin Sándor rendkívül szerencsétlen módon nagyjából a táv felénél kicsúszott, azonban a versenybírák a további kizárások miatt továbbjutó, harmadik helyen rangsorolták őt. 

Elődöntők

A program a női mezőny 500 méteres elődöntőivel folytatódott, ahol Jászapáti Petra a második futamban volt érdekelt. A 23 éves magyar gyorskorcsolyázó a rajtot rendkívül rosszul kapta el, az első kör után az utolsó helyen állt. Ennek ellenére remekül hajrázott Jászapáti, és a célfotó után kétezred másodperccel maradt le az A döntőről, így a B döntőben folytathatja. 

A férfi 1000 méteres elődöntők második futamán léptek jégre a Liu testvérek. Liu Shaolin Sándor, annak ellenére hogy a rajt után az utolsó helyen állt, hamar átvette a vezetést, őt követte testvére, Liu Shaoang. A futam utolsó köréig a Liu testvérek álltak az első két helyen, de Liu Shaoang a cél előtt pár méterrel kicsúszott. A versenybírák döntése értelmében a

futamgyőztes Liu Shaolin Sándor mellett testvére, Liu Shaoang jutott az A döntőbe, miután a második helyen célba érő dél-koreai versenyzőt kizárták. 

Női B-döntő, 500 méter

Miután Jászapáti Petra kétezred másodperccel maradt le az A döntőről, végül a második helyen ért célba a B döntőn, így összességében a hetedik helyen zárt 500 méteren. 

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang olimpiai döntője 1000 méteren perceken belül kezdődik!

(Borítókép: Jászapáti Petra  az 500 méteres női rövidpályás gyorskorcsolya negyeddöntőjében 2022. február 7-én. Fotó:  Anne-Christine POUJOULAT / AFP)

Rovatok