Index Vakbarát Hírportál

Fényes magyar siker – izraeli színekben

2022. február 10., csütörtök 17:29

Az osztrák Johannes Strolz nyerte a pekingi olimpián a férfi sízők alpesi kombinációját. Ebben a számban Szőllős Barnabás hatodik lett, ami magyar születésű férfi sízőtől elképesztő, példa nélküli bravúr; apró szépséghiba, hogy a Szőllős testvérek a 2018-as téli olimpia előtt felvették az izraeli állampolgárságot, és azóta Izraelnek hozzák a dicsőséget. De azért ebből a dicsőségből nekünk is jut.

A három Szőllős testvér közül Barnabás húga, Noa szerepel még Pekingben a téli olimpián, míg Benjamin, a – neve ellenére – idősebb fivér ezúttal nem került be az izraeli csapatba. 

Barnabás igazából szlalomspecialista, de lesiklásban sem lehet eladni, így teljes joggal reménykedett jó szereplésben az ebből a két számból álló alpesi kombinációban. 

Amikor lesiklásban a 11. helyen végzett, már kinézett valami szép eredmény az összetettben.

A műlesiklásban mindent beleadtam, kockáztattam, ahogy a csövön kifért – mondta az Indexnek a 23 éves síző, aki már tavaly, Cortina d’Ampezzóban, a világbajnokságon is kitett magáért az ugyanebben a számban elért tizenharmadik helyével. – Mondjuk volt egy pillanat, amikor megbillentem, de sikerült korrigálnom, és remek tempóban értem a célba. Kimondhatatlanul boldog vagyok, csoda, hogy most tudtunk beszélni, mert folyton csörög a telefonom, még egy kínai portálnak is interjút kellett adnom, a teljes izraeli médiáról nem is beszélve. 

A „Szőllős-klán” feje a családfő, Szőllős Péter – maga is kiváló versenyző volt magyar és izraeli színekben, majd később az izraeli válogatottnál edzősködött –, aki fantasztikus energiákat mozgatva menedzseli két fia és lánya karrierjét. A család gyakorlatilag évek óta Ausztriában tölti a síszezont, a gyerekek Waidhofenben jártak sígimnáziumba. Aztán a 2018-as olimpia előtt zűrös körülmények között országot váltottak egy nem megfelelő orvosi igazolásból kifolyólag. (A szövevényes történetet tavaly ilyenkor az Index kibogozta.)

A pekingi olimpiára Olaszországban készültem fel, egy körülbelül tizenöt tagú nemzetközi csapattal, amelyet olyan országok versenyzői alkotnak, ahol nincs mód az alpesi sízésre, mert nincsenek hegyek – folytatta Szőllős Barnabás. – Sokat szlalomoztam, úgy érzem, jól sikerült a felkészülésem, amit az eredmény is mutat. Két világkupafutamban is indultam, akkor már éreztem, hogy jól fog menni az olimpián. A szlalom az erősségem, de lesiklásban is le tudok menni, bár nem vagyok egy Kilde. 

Barnabás egyelőre angolul nyilatkozik még az izraeli médiának is, mert nem boldogul a héber nyelvvel, jóllehet tavaly, a lezárások idején belevágott a tanulásba, de mostanában nincs ideje ezzel foglalkozni. Mint mondta, nagyon készül a műlesiklásra, amit 16-án rendeznek, és ha jó rajtszámot kap, akkor akár az első húszba is bekerülhet. Ha ez sikerülne, már óriási sikerként élné meg. 

Érdekes egyébként, hogy a 2014-es szocsi téli olimpián egy romániai magyar, Miklós Edit érte el a magyar sísport történetének legszebb eredményét a lesiklásban a hetedik hellyel, most, Pekingben pedig egy Magyarországról honosított síző, Szőllős Barnabás aratta az izraeli sísport története legnagyobb sikerét a hatodik hellyel.

Megjegyzendő, hogy valami hasonlót Kékesi Márton is elérhetett volna, hiszen ő remek szlalomos, és ha egy kicsit ráfeküdt volna a lesiklásra, a kombinációban talán helyezett lehetett volna. Érdemes lenne jobban odafigyelni erre a számra, mert a viszonylag kevés induló miatt itt lehet a lekönnyebben pontszerző hely közelébe kerülni. 

Alpesi sí, férfi kombináció (27 induló, 17-en fejezték be a versenyt)
1. Johannes Strolz (Ausztria) 2:31.43 perc
2. Aleksander Aamodt Kilde (Norvégia) +0.59 mp hátrány
3. James Crawford (Kanada) +0.68
4. Justin Murisier (Svájc) +0.86
5. Marco Schwarz (Ausztria) +1.28
6. Szőllős Barnabás (Izrael) +1.75

(Borítókép: Szőllős Barnabás a férfi alpesi kombinált szlalom versenyszámban 2022. február 10-én. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP)

Rovatok