Index Vakbarát Hírportál

Doppingolhatott a 15 éves orosz műkorcsolyázó

2022. február 10., csütörtök 09:48

Bár a küzdelem már hétfőn lezárult, egyelőre nem adták át az érmeket a műkorcsolyázók csapatversenye után a pekingi téli olimpián. Hivatalos indoklás nincs, de sajtóhírek szerint a győztes orosz együttes egyik tagjának pozitív lett a doppingtesztje.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Korcsolya Szövetség, az Orosz Olimpiai Bizottság és a játékok dopping-ellenőrzési programjáért felelős ügynökség egyelőre nem kommentálta a médiainformációkat, de az orosz RBC című újság szerdán este már nevet is közölt. A lap magát megnevezni nem kívánó forrásától úgy tudja, hogy Kamila Valijeva szervezetében bukkantak trimetazidinre, amelyet torokgyulladás kezelésére szoktak alkalmazni. Egyelőre nem világos, hogyha valóban volt pozitív teszt, akkor azt mikor adták. 

A versenyben az oroszok mögött – akik az országukban feltárt rendszerszintű doppingolás miatt nem Oroszország, hanem az Orosz Olimpiai Bizottság képviseletében szerepelnek Pekingben – az amerikaiak lettek a másodikak, a japánok pedig a harmadikak.

A NOB egyelőre úgy fogalmazott: jogi egyeztetések miatt nem került még sor az éremátadó ünnepségre. A 15 éves, friss Európa-bajnok Valijeva a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, kétszer sikeres volt a kísérlete a csapatverseny női kűrje során, harmadjára elesett, de így is ő végzett az élen a mezőnyében.

(Borítókép: Sebastien Bozon / AFP)

Rovatok