Index Vakbarát Hírportál

Bánhidi Ákos: Nógrádi Bence nem tehet semmiről

2022. február 12., szombat 16:35

A pénteki váltóelődöntő utáni nyilatkozatok nagy hullámokat vertek, Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere pedig egy nappal a futam után a szövetség honlapjának nyilatkozott bővebben a versenyről.

„Nógrádi Bence nem tehet semmiről! Ő kiadott magából mindent az elődöntőben és a felkészülés során is. Profin végigcsinálta az edzéseket, amit sportoló elkövethet, azt ő megtette – akárcsak három társa. 

Senki sem hibáztatja őt azért, mert a váltónk nem jutott be a döntőbe. Az, hogy ő milyen mentális és fizikai állapotban korcsolyázta végig a pénteki futamot, a mi felelősségünk, Bence megcsinált mindent, amit kértünk tőle – semmilyen felelősség nem terheli őt.

Nyomatékosítsuk: Nógrádi Bence jelenleg a negyedik legjobb magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyázó, s ezt a pozíciót saját maga harcolta ki, vagyis jogosan volt ott a jégen az olimpiai elődöntőben.

Bánhidi ezután elmondta, miért döntöttek úgy, hogy felborítva az eredeti taktikát cserélnek a váltások sorrendjén. Úgy fogalmazott, mivel a legjobbak minden alkalommal a versenynap végéig meneteltek, ehhez a fizikai teherhez pedig hozzájött az a mentális nyomás is, amely mindenkit megviselt Liu Shaolin Sándor ezerméteres kizárása után, jobbnak látták, ha változtatnak.

„Hogy hibáztunk-e, csak akkor tudnánk biztosan eldönteni, ha visszapörgetnénk az időt, és újra lefutnánk az elődöntőt az eredeti taktikával. Ha kellemesebb edzői hibának minősíteni, hogy megpróbáltuk a legtöbbet kihozni a lehetőségeinkből, én ezt felvállalom. Úgy gondoltuk, hogy a meglévő tudásunkkal és tapasztalatunkkal, amelyek a múltban több sikert is eredményeztek, végiggondoltunk mindent: főleg Sanyit akartuk kímélni, s nem Bencét, de nem sejtettük, hogy meghaladja az erejét az általunk kitalált koncepció. 

De ez nem az ő hibája, nem miatta nem jutott döntőbe a férfiváltó: ez azért történt meg, mert amit mi kitaláltunk, az összeroppantotta őt fizikailag.

Ő csak azt tette, amit mi kértünk tőle. Ám biztosak nem lehetünk abban sem, hogy ez az eredeti taktikával nem történik meg, hiszen a világkupaversenyeken minden alkalommal megtörtént.”

Bánhidi ezután leszögezi, a felelősség egyáltalán nem Nógrádi Bencéé, ő nem tehet semmiről. 

„Nem keresünk felelősöket, mert azok mi vagyunk. Mi, az edzők – mindenért!”

Végezetül a szakember nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a sportolóknak azonnal a versenyek után nyilatkozniuk kell. „Embertelennek tartom, hogy a sportolókat alig néhány perccel a versenyszámuk után faggatják. Ezek a versenyzők négy éven keresztül készülnek az olimpiára, semmihez sem hasonlító stresszhelyzetben vannak, hogyan is lehetne ilyenkor higgadtan, az érzelmeket háttérbe szorítva megszólalni?”

A teljes nyilatkozatot az alábbi linkre kattintva olvashatják el.

(Borítókép: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok