Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hogyan lehetett pozitív a 15 éves orosz műkorcsolyázó doppingtesztje

2022. február 15., kedd 10:12

Mint ismeretes, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság hétfői határozata szerint a doppingügybe keveredett orosz Kamila Valijeva elindulhat a női műkorcsolyázók versenyében a pekingi téli olimpián. A 15 éves kislány ügyvédje romantikus magyarázattal állt elő a vasárnapi meghallgatáson: állítása szerint Valijeva karácsonykor a szívbeteg nagypapája poharából ivott, így kerülhetett a szervezetébe a doppinglistán szereplő szívgyógyszer. Közben a sportvilág forrong, még a rasszizmus vádja is elhangzott.

Kamila Valijeva, a 15 éves orosz műkorcsolyázó-fenomén, aki a nők között elsőként mutatott be négyfordulatos ugrást, a pekingi olimpián döntően hozzájárult az oroszok győzelméhez a csapatversenyben. Csakhogy február 8-án kiderült, hogy egy december végén adott mintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult, a tiltólistán szereplő trimetazidint mutattak ki a sportoló mintájában. Ezért a csapatverseny érmeit nem adták át, s egészen mostanáig kérdéses volt, hogy a 15 éves korcsolyázó folytathatja-e szereplését a játékokon. 

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság azonban hétfőn úgy döntött, Valijeva indulhat a keddi női egyéni versenyben, amelynek kiemelkedő favoritja.

A Reuters információja szerint vasárnap a CAS előtti meghallgatáson a 15 éves, még kiskorú, tehát „védett” kislány édesanyja, Isu Valijeva és a család ügyvédje, Anna Kozmenko azzal érvelt, hogy december 24-én, a család karácsonyi összejövetelén Kamila véletlenül a nagypapája poharából ivott.

Ami azért problematikus, mert az öreg szívbeteg, trimetazidint szed, és Valijeváék állítása szerint onnan kerülhetett kis mennyiségben a szer az unokája szervezetébe.

A legszebb az egészben, hogy nem is biztos, a trimetazidin szedésének van értelme egy egészséges sportolónál. Érdekes módon éppen egy amerikai tudós,  Benjamin J. Levine, a Texas Southwestern Orvosegyetem tanára állítja, hogy véleménye szerint a trimetazidin teljesítményfokozó hatása „a nullához közelít”. Sőt, még az is lehet, hogy inkább ártana… Más vélemények szerint viszont a gyógyszer – mivel javítja a szívizom vérkeringését, ezért is írják fel szívbetegeknek – igenis jótékonyan hat az erőnlétre és csökkenti a fáradtságérzetet, nem véletlenül szerepel 2014 óta a tiltott szerek listáján. Az Egyesült Államokban például nem is árusítják. 

A trimetazidin doppingszerként történő használatának hosszú előélete van.

Még 2014-ben történt, hogy Szun Jangot, a hírhedt kínai olimpiai bajnok úszót rajtakapták a készítmény fogyasztásán, és ezért három hónapra eltiltották.

Nagyezsda Szergejeva orosz bobversenyző a 2018-as phjongcshangi téli olimpián bukott le, nyolc hónapos eltiltás volt a büntetése. 

A trimetazidin egyébként közeli „rokona” a meldoniumnak, ennek a közkedvelt doppingszernek, amelyet például Marija Sarapova, az orosz teniszezőnő is szedett, és amivel le is bukott 2016-ban, amiért 15 hónapos eltiltással sújtották. Ahogy az orosz curlingest, Alekszandr Kruselnyickijt is a 2018-as téli játékokon, megfosztva a vegyes párosban megszerzett bronzérmétől. 

Valijeva felmentése, pontosabban keddi versenyzésének engedélyezése elemi erejű felháborodást váltott ki sportolói körökben, nem meglepő módon elsősorban az Egyesült Államokban, hiszen az amerikaiak végeztek a második helyen a műkorcsolyázók csapatversenyében. És az oroszok kizárása esetén ők lépnének elő aranyérmessé. 

ShaCarri Richardson, a tokiói olimpia előtt marihuánahasználat miatt harminc napra eltiltott atlétanő nem aprózta el, kitalálta, hogy első menetben azért mentették fel Valijevát, mert fehér, ő pedig fekete (Richardson azzal védekezett – hasztalan –, hogy az édesanyja halála miatt érzett bánat és feszültség oldására szívott marihuánás cigit.)

Létezik elfogadható válasz arra, hogy mi a különbség Valijeva esete és az enyém között? Az anyám meghalt, nem futhattam, pedig éremesélyes voltam. Az egyetlen általam látott különbség az, hogy én egy fekete hölgy vagyok.

Az érem másik oldala, hogy eközben Moszkvát telerakták hatalmas elektronikus hirdetőtáblákkal, amelyeken ez a felirat volt olvasható: „Kamila, veled vagyunk!”

Maga Valijeva úgy nyilatkozott, hogy idegileg nagyon megviselte az egész hercehurca, és nem tudja, hogyan fog tudni versenyezni kedden. 

Meglátjuk...

(Borítókép: „Kamila, veled vagyunk” feliratú médiaképernyő Moszkvában. Fotó: Alexander Sayganov / SOPA Images / LightRocket / Getty Image)  

Rovatok