Index Vakbarát Hírportál

Magyar bíró zárta ki mindkét női short trackesünket

2022. február 16., szerda 13:47

Kónya Zsófiának a negyeddöntőben, Jászapáti Petrának az elődöntőben ért véget a pekingi olimpia 1500 méteres távja rövidpályás gyorskorcsolyában. Mindkettőjüket kizárta a magyar vezetőbíró, Pádár Beáta, de talán nem ok nélkül. A férfiváltónk számára összejött a szépségtapasz, Liu Shaolin Sándor remek előzésével megnyerte a staféta a B döntőt.

Utolsó napjához érkezett szerdán a pekingi olimpia short track programja, ahol hat magyarnak is szoríthattunk. Női 1500 méteren Jászapáti Petra és Kónya Zsófia volt érdekelt, míg a férfiak 5000 méteres váltójában a magyar csapatnak a B döntőben szurkolhattunk. Utóbbiról egyébként nem sokkal a verseny előtt kiderült, hogy változatlan összeállításban száll harcba, azaz Nógrádi Bence, Krueger John-Henry, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor képviselte hazánkat.

Jászapáti az első negyeddöntőben állt rajthoz, többek között a címvédő és világcsúcstartó koreai Csoj Min-dzsong mellett. A magyar versenyző a futam első részében a kínai Csan Ju-dinggel harcolt az első helyért, aztán néhány körrel a vége előtt Csoj mindkettőjüket megelőzte, és komoly előnnyel győzött. Jászapáti minden támadást vissza tudott verni a második pozícióban, így bejutott az elődöntőbe.

Kónyát a harmadik futamba sorolták, amelyben aztán egy ideig továbbjutó helyen haladt, sőt volt egy kemény előzése is, ám a táv második felében visszaesett, végül pedig ötödikként ért célba, amivel kiesett. Ráadásul az ominózus előzés miatt a magyar főbíró, Pádár Beáta kizárta a magyar versenyzőt.

A folytatásban Jászapáti rendkívül erős elődöntőbe került, olyan klasszisok sorakoztak fel mellette, mint Suzanne Schulting, Hanne Desmet vagy Kristen Santos. Az olimpiai bronzérmes magyar türelmesen kezdett, majd fokozatosan előzgette riválisait. Féltávnál az ötödik helyen korcsolyázott, aztán feljött a harmadik helyre három körrel a vége előtt, és végül ott is ért be Schulting és Desmet mögött. Aztán jött a videózás, főleg Jászapáti egyik előzését vizsgálták, amikor hozzáért japán riválisához, ő pedig elsodorta Santost, és mindketten kicsúsztak. 

Pádár Beáta ezúttal sem kegyelmezett, kizárta Jászapátit, ezzel számára is befejeződött az olimpia.

Ezt követte a férfiváltók B döntője, a magyar staféta Japánnal és Hollandiával csapott össze. Teljesen együtt haladtak a versenyzők, a mieink főleg a harmadik helyen siklottak, majd Krueger előzött egyet. Ezúttal ugyanabban az ütemben váltottak a magyarok, mint a többiek, a Liu testvérek egyik váltásánál pedig át is vették a vezetést. Tíz körrel a vége előtt fokozták a tempót a csapatok, amiből a hollandok jöttek ki a legjobban, és jelentős előnyre tettek szert, de Liu Shaolin Sándor az utolsó kanyarban szenzációsan vágott ellenfele elé, és első helyre hozta be a magyar csapatot a B döntőben.

És mivel egyik csapatot sem zárták ki az A döntőben (amelyet Kanada nyert), így összesítésben hatodik lett a magyar váltó.

(Borítókép: Pádár Beáta, a magyar főbíró figyeli az eseményeket a rövidpályás gyorskorcsolyaversenyek utolsó napján a pekingi olimpián. Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Rovatok