Index Vakbarát Hírportál

Valijeva csak a negyedik, orosz aranyérem a női műkorcsolyázóknál

2022. február 17., csütörtök 15:44

Magyar idő szerint csütörtök kora délután bonyolították le a női műkorcsolyázók kürtjét a pekingi téli olimpián. A keddi rövidprogram után az élen még a doppingbotrányba keveredett 15 éves orosz Kamila Valijeva állt, azonban a végső győzelmet és az aranyérmet honfitársa, Anna Scserbakova nyerte. 

Valijeva a csütörtöki program alatt többször is belehibázott kürtjébe, így végül mindössze a negyedik helyen zárt. Az ezüstérmet a szintén orosz színekben versenyző Alekszandra Truszova szerezte meg, míg a harmadik helyen a japán Szakamoto Kaori végzett. 

Az esélyesek közül először a csapattal első helyezett, világ- és Európa-bajnoki harmadik Truszova lépett jégre, aki negyedik volt a rövidprogramban. A négyfordulatos királynőnek (Quadra Queen) is nevezett műkorcsolyázó a kűrben ötször próbálkozott négyfordulatos ugrással, ebből három tökéletesre sikeredett, de egyszer sem esett el, így pályafutása legjobb pontszámát kapta az előadására, melynek köszönhetően 251,73 ponttal átvette a vezetést.

Következett Szakamoto, aki csapatban harmadik, az előző olimpián pedig ötödik volt. Neki nem szerepelt négyfordulatos ugrás a programjában, viszont nyolc darab triplájában nem hibázott, valamint remek összhangban korcsolyázott a zenéjével. Szakamoto a kűrben szezonbeli legjobbját, összesített pontszámát tekintve (233,13) pedig egyéni legjobbját érte el.

A rövidprogram után második, tavaly világbajnok Scserbakovának – aki szintén részese volt a pekingi csapatsikernek – két négyfordulatos ugrása hibátlan volt, és végig sugározott róla a magabiztosság. Mivel a 17 éves műkorcsolyázónak a programja technikailag is erősnek bizonyult, ráadásul nem is hibázott, így átvette a vezetést 255,95 pontjával.

Hátra volt még a januári Európa-bajnokságon aranyérmes Valijeva, aki a keddi rövidprogram után az élen állt, és az volt a kérdés, hogy elviseli-e a doppingesete miatt ránehezedő lelki nyomást. Már a Ravel Bolerójára előadott szabadkorcsolyázás elején bemutatott ugrásai sem voltak hibátlanok, 

az első triplájánál letenyerelt, a második négyfordulatosánál megbillent, a következőnél pedig elesett. Később volt egy újabb megbillenése.

A produkciója végén nagyot legyintett, aztán arcát a tenyerébe temette, és látszódott, erősen küzd, hogy visszatartsa a könnyeit, mert érezte, ez kevés lesz az aranyéremhez. Végül 224,09 pontja csak a negyedik helyre volt elegendő, azaz a dobogóra sem fért fel, így viszont az első három már Pekingben megkaphatja medáljait.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022

MŰKORCSOLYÁZÁS, NŐK

  1. Anna Scserbakova (Orosz csapat) 255.95 pont
  2. Alekszandra Truszova (Orosz csapat) 251.73
  3. Szakamoto Kaori (Japán) 233.13
  4. Kamila Valijeva (Orosz csapat) 224.09
  5. Higucsi Vakaba (Japán) 214.44
  6. Ju Jung (Dél-Korea) 2013.09

(via MTI)

Rovatok