Index Vakbarát Hírportál

Keményen beleszállt a NOB elnökébe az orosz miniszterelnök-helyettes

2022. február 19., szombat 11:14 | aznap frissítve

Úgy tűnik, Oroszország most már minden létező fronton hadakozik a nagyvilággal. Dmitrij Csernisenko orosz politikus keményen kioktatta Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, amiért az bírálta Kamila Valijeva edzőnőjét feltűnően érzéketlen, már-már szívtelen viselkedéséért és szavaiért a 15 éves lány balul sikerült olimpiai szabadkorcsolyázása után.

Az előzmények: még csütörtökön történt, hogy a rövidprogram után vezető Kamila Valijeva alaposan elrontotta szabadkorcsolyázását a nők versenyében, és lecsúszott a negyedik helyre. Amikor a teljesen összezuhant 15 éves lány lefelé korcsolyázott a jégről, edzőnője, Eteri Tutberidze ezekkel a szavakkal fogadta, amit pechjére az Eurosport mikrofonja is rögzített:

Miért adtad fel? Magyarázd meg nekem, miért? Miért nem küzdöttél tovább? Valamikor az elrontott Axel után elengedted az egészet.

Ezek után formált véleményt Thomas Bach NOB-elnök egy nemzetközi sajtóértekezleten, valahogy így:

„Hihetetlenül hidegen fogadta a jégről lekorcsolyázó kislányt az orosz tábor. Ahelyett, hogy vigasztalták, bátorították volna, megfagyott körülötte a levegő. Számomra mindez sokkoló volt.”

Erre csípőből reagáltak az oroszok, méghozzá nem is akármilyen szinten, Dmitrij Csernisenko miniszterelnök-helyettes vette védelmébe Eteri Tutberidzét, Valijeva edzőjét, továbbá küldte el melegebb éghajlatra Bachot. 

Roppantul kiábrándító azt tapasztalni, ahogy a NOB elnöke a saját fikciós narratíváját szövi a sportolónk feltételezett érzései köré, majd mindezt a NOB hivatalos álláspontjaként közli – fogalmazott az insidethegames.biz honlapnak Csernisenko, aki egyébként a 2014-es szocsi téli olimpia szervezőbizottságának elnöke volt. – Őszintén szólva mindez rossz és egyáltalán nem helyénvaló. Az olimpia a professzionális sportvilág csúcsa, és minden olimpikon a nemzete álmait és vágyait próbálja megvalósítani. Ez nemcsak hatalmas nyomás, hanem ez táplálja a küzdőszellemüket is. Akár győznek, akár veszítenek, ők világverő sportolók, ezt mi tudjuk, és ők is tudják, hogy mi tudjuk.

Tutberidzéről tudni kell, hogy a 2018-as phjongcshangi olimpián a női műkorcsolyázásban győztes Alina Zagitovának is ő volt az edzője. Tutberidze ismert – vagy inkább hírhedt – kőkemény módszereiről, és arról is, hogy a tanítványai viszonylag rövid pályafutásuk befejeztével fiatalon visszavonulnak, ahogy Zagitova és a phjongcshangi ezüstérmes Jevgenyija Medvegyeva is tette krónikus hátfájdalmai miatt.

Ugyanakkor érdekes, hogy a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) 2020-ban az Év edzőjének választotta Tutberidzét.

Az Orosz Műkorcsolya Szövetség elnöke, Alekszandr Gorskov is felháborodott Bach nyilatkozatán.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének szavai arra vonatkozóan, hogy a Tutberidze vezette edzői stáb hűvösen és szívtelenül bánt volna Valijevával, roppant zavaróak – fogalmazott.

Gorskov nem akárki, az 1976-os téli olimpián győztes Pahomova, Gorskov jégtáncos kettős férfitagja, aki amellett még hatszoros világbajnok is.

Nem igaz, hogy részvétlenek voltunk, mindnyájan vigasztaltuk Kamilát, miután lekorcsolyázott a jégről – tette hozzá Gorskov. – Minden, ami Kamila körül történt az olimpia alatt, a doppingügy kapcsán a meghurcolása, olyasmi, amit a köznapi életben a bullying fogalmával illetünk. Kamilát nem mi tettük tönkre, hanem ez a nemzetközi légkör, ami őt körülvette. Nem csoda, hogy ez összeroppantotta ezt a 15 éves kislányt.

De vissza Tutberidzéhez. Az edzőnő 27 évvel ezelőtt, 21 évesen éppen Oklahoma Cityben tartózkodott azzal a jégrevüvel, amelyikben szerepelt, amikor 1995. április 19-én Timothy McVeigh felrobbantotta a szövetségi épületet a városban. Tutberidze is könnyebben megsérült, kapott is 1200 dollár kártérítést, amin vett egy használt autót, amellyel négy éven keresztül járta az Egyesült Államokat. Végül San Antonióban telepedett le, ahol szült egy lányt, és edzősködni kezdett. 

Aztán visszatért Moszkvába, és Sambo-70 néven korcsolyaiskolát nyitott, amely ontja a bajnokokat. Akik azonban valamennyien tinédzserként vonulnak vissza, mert Tutberidze drákói módszerei megnyomorítják őket. Így történt ez Medvegyevával, Zagitovával és az ugyancsak Tutberidze-növendék Julija Lipnyickajával, Szocsi (2014) olimpiai bajnokával, aki 19 évesen fejezte be. 

Említést érdemel, hogy a Tutberidze-team csapatorvosa az a Filipp Sveckij, akit 2007-ben elzavartak az orosz evezősválogatott mellől, mert doppingügybe keveredett...

Hát, ennyire szövevényes ez a történet. 

(Borítókép:  Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Szövetség elnöke sajtótájékoztatót tart a pekingi téli olimpia médiaközpontjában 2022. február 18-án.  Fotó:  MTI / EPA / Keystone / Salvatore Di Nolfi)

Rovatok