Index Vakbarát Hírportál

Milák Kristóf az év sportolója, Marco Rossi az év edzője

2023. január 9., hétfő 19:55

Új helyszínen, a budapesti Operaházban rendezték meg az M4 Sport - Az Év Sportolója Gála 2022 díjátadót hétfőn este. A legjobb férfi sportolónak Milák Kristófot választották, aki a tavalyi siker után ezzel duplázott, míg a hölgyeknél Kozák Luca nyert, az edzőknél pedig a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi bizonyult a legjobbnak.

A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, az úszó Milák Kristóf és a kardvívó Szilágyi Áron, a nőknél az öttusázó Gulyás Michelle, a tornász Kovács Zsófia és a gátfutó Kozák Luca került a legjobb három közé.

A kategóriák dobogósai 423 szavazat alapján alakultak ki. Az év csapata a hagyományos csapatsportágakban a Ferencváros férfi labdarúgócsapata, a férfi labdarúgó-válogatott és a Sopron Basket női kosárlabda-együttese, az egyéni sportágakban pedig a férfi és a női kardválogatott, valamint a Nádas Bence, Kopasz Bálint kajakkettes közül került ki. Az év edzője címre a női vízilabda-válogatottat irányító Bíró Attila, a férfi labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya, Marco Rossi mellett a rövidpályás gyorskorcsolyázókat a pekingi téli olimpián sikerre vezető Csang Csing Lina és Bánhidi Ákos volt esélyes.

A díjátadók között volt Novák Katalin köztársasági elnök és Fabio Capello, a Real Madrid labdarúgócsapatának korábbi vezetőedzője, illetve a 11-szeres paralimpiai bajnok, Farkas Henrietta is.

A díjátadót stílszerűen a KFT klasszikusa, a Bál az Operában című slágere nyitotta, Laár Andrásék élőben adták elő a dalt. Ezután Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke köszöntötte a megjelent és a megjelenni nem tudó sportolókat, magyar sportvezetőket, politikusokat. 

Az első díjazott kategória az év fogyatékos sportcsapata volt, amelyet a női kerekesszékes vívóválogatott kapott. Az év e-sportolója Torzsás Ádám lett, aki a német MOUZ csapatában játszik, az IEM Rio CS:GO Major tornáján pedig a legjobb négyig jutott, amelyre korábban magyar e-sportoló még sohasem volt képes.

Az év edzője díjat a gála egyik díszvendége, Fabio Capello adta át, méghozzá honfitársának, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának, Marco Rossinak. Az év csapata egyéni sportágakban a női kardválogatott lett, a Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összetételű négyes világbajnoki arannyal tért haza Kairóból.

Egy kis kikapcsolódásként egy mentalista szórakoztatta a közönséget, akinek trükkje végén Keleti Ágnest álló tapssal köszöntötték a születésnapját éppen a mai napon ünneplő ötszörös olimpiai bajnok tornászt a jelenlévők. Folytatódott a díjátadó, az év év szabadidős sporteseménye a Balaton-átúszás lett, az év fogyatékos női sportolójának pedig Papp Biankát választották, aki Farkas Henriettától vehette át az elismerést.

Az év sportpillanata Kristoffer Zachariassen AS Monaco ellen szerzett gólja lett, amellyel a Ferencváros kiharcolta a tavaszi kupaszereplést. Ez volt eddig a legnagyobb meglepetés, hiszen Milák Kristóf világcsúcsot érő úszását és Liu Shaoang egyéniben szerzett olimpiai aranyérmét előzte meg... 

Az év női sportolója Kozák Luca lett, aki a müncheni Európa-bajnokságon 100 méteren ezüstérmet szerzett, emellett 2022-ben fedett pályán 60 gáton 7.92-re, szabadtéren 100-on 12.70-re javította saját rekordját. Az év fogyatékos férfi sportolója díját Kiss Péter Pál kapta, aki a kanadai kajak-kenu világbajnokságon, a KL1 200 méteres távon aranyérmet nyert – 2019 és 2021 után sorozatban harmadszor –, majd a müncheni Európa-bajnokságon ugyanebben a versenyszámban szintén triplázott.

Az év férfi sportolójának Milák Kristófot választották, aki a budapesti vizes vb-n újabb elképesztő 200-as világcsúccsal (1:50.34) nyert, majd 100 méteren sem talált legyőzőre. A római Európa-bajnokságon pedig nemcsak a két pillangószámban, hanem a 4×200-as gyorsváltóval is aranyat nyert, valamint 100 gyorson és a 4×100-as gyorsváltóval további két ezüstöt is szerzett.

Az év csapata a hagyományos csapatsportok kategóriájában a magyar labdarúgó-válogatott lett, amely a Nemzetek Ligájában 2022-ben oda-vissza legyőzte az angolokat és négy pontot szerzett a németek ellen, s csupán az utolsó fordulóban maradt le a négyes döntőbe jutásról az olaszok ellen az A-divízióban.

Az este utolsó elismerését, az MSÚSZ életműdíját pedig a kiváló kajak mesteredző, Fábiánné Rozsnyói Katalin érdemelte ki a sportújságíróktól. A gálát az előző év legnagyobb magyar slágere, az Úristen zárta a VALMAR és Szikora Róbert előadásában.

(Borítókép: Kozák Luca és Milák Kristóf. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)

Rovatok