Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter és az ellenzék is reagált a budapesti olimpiarendezésről szóló hírre

2023. január 16., hétfő 20:39

„Semmilyen készülődés, semmilyen döntéshozatal, semmilyen előterjesztés nem volt” – mondta hétfőn Szijjártó Péter, amikor az ATV az esetleges budapesti olimpiarendezésről kérdezte a külgazdasági és külügyminisztert.

Az Index is beszámolt arról, hogy Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hétvégén azt nyilatkozta: szerinte Budapest most „még alkalmasabb” egy olimpia megrendezésére, mint korábban.

Az államtitkár elmondta: 2017 óta megépült a Duna Aréna és a Puskás Aréna, hamarosan pedig átadják a 40 ezer férőhelyes atlétikai stadiont, amely a 2023-as atlétikai világbajnokságnak ad otthont. Ezek mellett már a szállodai infrastruktúra is adott, amelyet a magánszektor fejlesztett ki – fűzte hozzá a politikus.

Szijjártó Péter szerint Budapest jó házigazda lenne

„Ami a budapesti esetleges olimpiarendezést illeti, arról egyelőre semmifajta döntés, általam ismert gondolkodás – ebben a minisztériumban – biztosan nincs, hogy 2030-akárhányra pályázhatnánk-e vagy nem” – mondta Szijjártó Péter az ATV kérdésére, miszerint támogatná-e, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság, illetve a főváros megpályázza a 2036-os olimpia rendezési jogát.

A tárcavezető hozzátette: véleménye szerint Budapest abszolút alkalmas helyszín lenne az olimpiára. „Én azt gondolom, hogy az elmúlt években, aki itt járt Budapesten nagy nemzetközi sporteseményeken, mind megelégedetten távozott” – vélekedett a politikus.

Fekete-Győr András ezzel szembe úgy látja, Budapest jelen pillanatában nem alkalmas egy olimpia megrendezésére. A világverseny ugyanis több ezer milliárd forintba kerülne – mutatott rá a Momentum képviselője, aki szerint Magyarország most nem engedheti meg, hogy ennyi pénzt kiadjon.

„Most derült ki, hogy maguk még egy olyan horderejű sportesemény megszervezését sem tudják vállalni 2024-re, mint a női kézilabda-Európa-bajnokság. A minap jelentették be, hogy visszaléptetik Magyarországot a rendezéstől. Az Európa-bajnok infláció, a 400 forintos euró és a rekord költségvetési hiány idején, tegyük hozzá, ez volt az egyetlen vállalható döntés” – írta Fekete-Győr András az Orbán Viktornak címzett levelében, amit a közösségi oldalán is megosztott.

Karácsony Gergelyék válasza Fürjes Balázsnak: Ideje felriadni az álmodozásból

A Mi Hazánkat is meglepték Fürjes Balázs szavai, bár a párt szerint kétségtelen, hogy egy olimpia fellendítheti a gazdaságot, melyet csak egy társadalmi vita után szabad megrendezni – írja az ATV.

Az olimpiarendezés nem az elsődleges dolgunk a válságban. Kormányzati elvonások közepette kell fenntartani a város működését. Örömteli lenne, ha az államtitkár úr felriadna az álmodozásból, és közreműködne abban, hogy a főváros is megkapja a rezsitámogatást

– írta a csatorna megkeresésére a Főpolgármesteri Hivatal.

Karácsony Gergelyéket ez ügyben nem lehet megkerülni, a 2036-os budapesti olimpia rendezésének ötletét ugyanis a MOB mellett Budapestnek is támogatnia kell.

A magyar főváros 1916-ban, 1920-ban, 1936-ban, 1944-ben és 1960-ban is pályázott az eseményre, de minden esetben más város lett a befutó.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Párizsnak ítélte oda a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékokat. Négy évvel később, 2028-ban Los Angeles lesz a nyári olimpiai játékok rendezője.

Rovatok