Index Vakbarát Hírportál

Itália gyászban: egy színolasz albán tinilány felforgatta az alpesisí-világot

2023. január 20., péntek 15:50 | egy éve frissítve

A tiroli Sankt Antonban egy 16 éves albán lány robbant be az alpesi sísport nemzetközi élmezőnyébe, és annak is a tetejére, amikor pénteken megnyerte a szuperóriás-műlesiklást a 42. junior világbajnokságon. Egy albán lány, aki ráadásul olasz apától és anyától született, de mivel az itáliai szövetség nem válogatta be, a család bosszúból nemzetiséget váltott, és Lara Colturi most már Albániának szerzi a dicsőséget.

Sankt Anton Tirol legnyugatibb csücskében van, pár kilométerre Vorarlberg tartomány határától, itt zajlik január 16. óta az alpesi sí ifjúsági világbajnokság, hét magyar résztvevővel, Szepesi Bertold, a november végén kinevezett szövetségi kapitány irányításával. A magyar csapatot ők alkotják:

Tóth Zita (2002, Vasas), Polányi Lili (2004, Freeride SE), Körtvélyessy Dóra (Fullsport SE, 2006), Úry Bálint (Fullsport SE), 2003), Bányai Attila (2005, Callberg SE), Szabó-Szélyes Szilárd (Fullsport SE, 2006), Hozmann Rudolf (Procelero SE, 2004).

Csütörtökön a lesiklást rendezték a világhírű Kandahar pályán, egyetlen magyar résztvevővel, mivel a gyorsasági szakágakban (lesiklás, szuperóriás-műlesiklás) nem igazán a mieink a specialisták. Az az egyetlen magyar, a 2005-ös születésű Bányai Attila a 33. helyen végzett a 66 fős mezőnyben, nagyjából a várakozásnak megfelelően, azonban az U18-asok korcsoportjában második lett, és ennek megfelelően dobogóra is állhatott!

Bányai tehetséges alpesi síző, aki a vitorlássportban is remekel, korosztályos Európa-bajnokságot nyert 2021 augusztusában a Garda-tavon az RS Aero 5 hajóosztályban. Attila egy francia síiskolában tanul Tignes-ben. A világhíres Val d’Isére-i pálya szomszédságában.

Sankt Anton és a Kandahar valójában az alpesi sízés bölcsője. Túl azon, hogy 2001-ben itt rendezték a világbajnokságot a Karl Schranz Zielstadionban (itt, Sankt Antonban van a sportág legendájának, Karl Schranznak, a háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes osztrák sportembernek szállodája), 1922-ben itt „találta fel” Sir Arnold Henry Moore Lunn angol sportember a műlesiklást, a szlalomot.

A pályát pedig Lord Roberts of Kandaharról nevezte el, ami pedig Lord Robertset illeti, ő az afganisztáni városról, Kandaharról kapta a főnemesi melléknevét. 1880-ban ő volt a kandahari csatában diadalmaskodó brit birodalmi csapatok főparancsnoka. (Lord Roberts nevéhez fűződik a koncentrációs tábor fogalmának bevezetése, a búr háború idején ezekbe a táborokba terelték a brit hódítókkal küzdő dél-afrikai búrokat, ahol aztán több ezren a halálukat is lelték.)

Szóval, Sant Anton am Vorarlberg az alpesi sísport bölcsője, ahol pénteken már a szuperóriás-műlesiklást és a világpremierjét ezen a versenyen tartó úgynevezett alpesi kombináció csapatversenyt (szuperóriás-műlesiklás és műlesiklás) rendezték. Ez utóbbi annyit jelent, hogy a Super G-ben elindul egy Super G-specialista, a szlalomban egy szlalomspecialista (aki nem ugyanaz a személy), majd kettejük idejét összeadják, és így jön ki a csapatösszetett eredménye.

Magyarországot ebben a vadonatúj versenyszámnak a Super G részében Bányai Attila, a műlesiklásban Úry Bálint képviselte. Bányai nagyszerű tempóban jött le a Super G-ben, harminckilencedikként indulva a 20. helyen végzett a negyvenkettes mezőnyben, korosztályában, az U18-ban pedig a harmadik legjobb időt teljesítette!

Azaz dobogóra állt, akárcsak csütörtökön a lesiklásban.

A lányok Super G számában az albán (!) Lara Colturi diadalmaskodott, az alpesi sísport kiugró tehetsége. Lara még csak 16 éves, de „hazavágta” a húszéveseket. Amúgy neki az útlevelén kívül nem sok köze van Albániához, apja, anyja olasz, utóbbi Daniela Ceccarelli néven a 2002-es Salt Lake City-i olimpián, ugyancsak Super G-ben, aranyérmes volt – persze olasz színekben. Ceccarelli az albán szövetség technikai igazgatója, megvan az albán útlevele, így sikerült honosítani a lányát. 

Délután következett a szlalom, a műlesiklás, a csapatkombináció második fele a délelőtti Super G után. Úry Bálint tizennegyediknek rajtolt Bányai Attila jó Super G-je után, szinte a pálya végéig remekül haladt, azonban három kapuval a cél előtt, kedvező pozícióban hibázott, így a kombinációs csapatnak nem lett értékelhető eredménye. 

Szombaton a hölgyek óriás-műlesiklását rendezik, amelyben mindhárom magyar lány, tehát Tóth Zita, Polányi Lili és Körtvélyessy Dóra elindul.

(Borítókép: Az albán Lara Colturi a női óriás-műlesiklás első futamán Kranjska Gorában 2023. január 8-án. Fotó: Pierre Teysott / AFP)

Rovatok