Index Vakbarát Hírportál

Hídról lógattak le egy Vinícius Juniort ábrázoló bábut, hatósági vizsgálat indult

2023. január 31., kedd 14:02

A spanyol hatóságok biztonsági kamerák felvételei és közösségi médiás bejegyzések vizsgálatával igyekeznek beazonosítani azokat, akik múlt héten egy hídról lelógatták a Real Madrid futballistáját, Vinícius Juniort ábrázoló bábut.

Az erőszakellenes bizottság hétfői ülését követően jelentette be, hogy zajlik az ismeretlen elkövetők felkutatása, akik a Király Kupa múlt csütörtöki Real Madrid–Atlético Madrid-negyeddöntője előtt a spanyol fővárosban a brazil támadó 20-as mezébe öltöztetett próbababát lógattak le, fölé pedig egy piros molinót akasztottak, amelyen fehér betűkkel a „Madrid gyűlöli a Realt” felirat állt.

Az üzenet gyakran megjelenik az Atlético egyik ultracsoportjának transzparensein, ugyanakkor ez a társaság most nem vállalta a felelősséget az akcióért. Az eset kapcsán országszerte klubok és sportági tisztségviselők szólaltak fel, elítélve a cselekedetet. A 3–1-es Real-sikerrel záruló negyeddöntő hosszabbításában Vinícius készítette elő – igaz, nem tudatosan – Karim Benzema vezető gólját, a végeredményt pedig ő maga állította be.

Mindössze egyetlen Madrid létezik, ezt mindenki tudja

– írta a találkozó után Vinícius, hozzáfűzve: „Vini szereti Madridot”. Másnapi nyilatkozatában kiemelte: „a szeretet mindig legyőzi a gyűlöletet”.

Vinícius az idényben már volt céltáblája rasszista rigmusoknak az Atlético-fanatikusok részéről. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatot ugyanakkor lezárta a spanyol állami ügyészség bizonyítékok hiánya miatt, valamint arra hivatkozva, hogy a dalok „egy futballmérkőzés rivalizálásának keretein belül maradtak”.

Az erőszakellenes bizottság határozata nyomán a Valladolid egy tucat szurkolójának ugyanakkor fejenként négyezer eurós bírságot kellett fizetnie, emellett egy évre kitiltották őket sporteseményekről, miután ugyancsak a Real támadóját inzultálták egy decemberi mérkőzés alatt. Hasonló esetről számoltak be az Athletic Bilbao drukkereit illetően a másfél héttel ezelőtti bajnokin.

A 22 esztendős afroamerikai futballista korábban közösségi oldalain fogalmazott meg panaszt amiatt, hogy rasszista támadások érték Európába igazolása óta.

Rovatok