Index Vakbarát Hírportál

600 éves családfával rendelkező svájci a havas lejtők királya

2023. február 12., vasárnap 13:44 | egy éve frissítve

Vasárnap rendezték a franciaországi Courchevel-Méribelben, az alpesisí-világbajnokságon a királyszám, a férfilesiklás versenyeit. Győzött a svájci Marco Odermatt, aki tavaly Pekingben az olimpián az óriás-műlesiklást nyerte meg. Kuriózum, hogy élete első lesiklóversenyét nyerte, a remek időzítés iskolapéldajaként éppen egy világbajnokságon.

A francia közönség egy nagy öregnek, a tavalyi olimpián ezüstérmes Johan Clarey-nek szurkolt az alpesisí-világbajnokságon. A 42 éves síző 2004 óta van az élvonalban, ám eddig még semmit nem nyert! 

A lesiklásban elsőként induló olasz Florian Schieder hibátlanul siklott, és sokáig vezetett is, még a címvédő osztrák Vincent Kriechmayr sem tudta megelőzni. Nyolcadiknak rajtolt a hazaiak veterán kedvence, az élete utolsó világbajnokságának hazai pályán nekivágó Johan Clarey. A 42 éves síző azonban meglehetősen lassan haladt, és végül csak ideiglenes hatodiknak ért célba, legalábbis nyolc célba érkező után.

Most már csak az volt a kérdés, a dél-tiroli Kastelruthból származó, 27 éves Schieder lesz-e a világbajnok, vagy…

A svájci Marco Odermatt tizedik indulóként hibátlanul száguldott végig a pályán, és 1,09 másodpercet vert az olaszra, és már a királyszám biztos világbajnokaként süvített át a célvonalon. Odermatt tavaly ilyenkor Pekingben az olimpián megnyerte az óriás-műlesiklást, most emellé begyűjtötte a downhill világbajnoki trófeáját, amivel teljessé tette a svájciak söprését ebben a szakágban. Hiszen előző nap a hölgyeknél honfitársnője, Jasmine Fleury győzött. Jack Crawford, a szuper-G méribeli világbajnoka szépen siklott, bejött ideiglenes másodiknak, megelőzve Schiedert és Kirchmayrt, ami jóval több, mint amire számíthatott előzetesen. De hátravolt még 15-ös rajtszámmal a norvég Aleksander Aamodt Kilde, aki a szuper-G-ben egyetlen századdal maradt le Crawford mögött. Most fordult a kocka, megelőzte Crawfordot, de Odermatt-tal nem bírt, aki élete első komoly lesiklóversenyét nyerte, és hol máshol, mint a világbajnokságon! Így az Aamodt Kilde–Mikaela Schiffrin jegyespárnak eddig három ezüstérme van Courchevel-Méribelben, és a technikai számok még hátravannak! 

De még nem volt vége a versenynek, olyannyira nem, hogy a 20-as rajtszámmal induló kanadai Cameron Alexander bejött harmadiknak, leszorítva a dobogóról honfitársát, Crawfordot. 

De vissza a bajnokhoz! A 25 éves, élete első vb-érmét szerző Odermatt jelmondata igen rokonszenves:

Life is a game, play it! Azaz: Az élet játék, játsszad hát!

Ő játssza is, a nyarakat lehetőség szerint a tengerparton tölti, mivel kantonjának, Nidwaldennek (de egész Svájcnak) nincs tengerpartja. Az Odermatt család idestova hatszáz éve él Nidwalden kantonban, Svájc kellős közepén, és ennek megfelelően Odermatt óriási hazafi és lokálpatrióta, a sisakján mindig ott van Nidwalden kanton címere. 

A győztes siklás.

Az izraeli színekben szereplő  Szőllős Barnabás  a 45 indulóból 37. lett.

Férfilesiklás, világbajnok:

1. Marco Odermatt (svájci) 1:47,05 perc

2. Aleksander Aamodt-Kilde 0,48 mp hátrány

3. Cameron Alexander (kanadai) 0,89 mp hátrány

A 2023-as világbajnokság eddigi győztesei:

Női kombináció: Federica Brignone (olasz)

Férfikombináció: Alexis Pinturault (francia)

Női szuperóriás-műlesiklás: Marta Bassino (olasz)

Férfi szuperóriás-műlesiklás: Jack Crawford (kanadai) 27 cm Kilde-Aamodt előtt

Női lesiklás: Jasmine Flury (svájci)

(Borítókép: Marco Odematt 2023. február 11-én. Fotó: Alain Grosclaude / Agence Zoom / Getty Images Hungary)

Rovatok