Index Vakbarát Hírportál

Banditák támadták meg a Dél-Afrikában edzőtáborozó szombathelyi atléták buszát

2023. február 14., kedd 16:38

Pisztolyt szegeztek a fejének, kirabolták, összeverték és a buszát is elkötötték annak a dél-afrikai sofőrnek, aki egy órával korábban még a Potschefstroomban edzőtáborozó szombathelyi atlétákat fuvarozta.

Hátborzongatóan rémisztő fegyveres rablást úsztak meg az elmúlt hét szerdáján a Dél-Afrikában edzőtáborozó magyar dobóatléták, akiknek az elsőként hazainduló csoportját Peter Phahlane, a szállodai sofőrjük vitte ki a johannesburgi Nelson Mandela nemzetközi repülőtérre. Szerencséjüknek mondhatják, hogy a súlyos bűncselekmény akkor történt meg, amikor a sofőr a 13 személyes Toyota kisbuszával egymagában már visszafelé tartott Potschefstroomba, az egyetemi kisvárosba, ahová mindezidáig örömmel tértek vissza a szombathelyi dobóatléták és a mestereik.

Egy a három ellen

Az alig 160 centiméter magas, de csupaizom Phahlane, akinek évekkel ezelőtt a Kicsi Boss becenevet adtuk, mert minden kívánságunkat főnöki határozottsággal, pontosan és gyorsan teljesítette, a repülőtérről mit sem sejtve indult vissza, abban a reményben, hogy másnap újabb feladatokat oldhat meg. Már csak alig több, mint 20 kilométer választotta el a szállodától, amikor kihasználva, hogy lefékezett, egy erre a pillanatra váró háromtagú rablóbanda támadta meg, és a buszba háromfelöl bejutva ütni-verni kezdte, majd kirángatta a járműből. Peter amolyan kicsi, olyan erős és gyors, úgy hogy a túlerővel nem törődve harcba szállt a bűnözőkkel. A banda tagjai nem számoltak azzal, hogy egy visszavonult feketeöves dél-afrikai bajnok karateversenyzővel találják szembe magukat. Peter adott is nekik rendesen, és már kezdett fölénybe kerülni, amikor az egyik rabló pisztolyt rántott elő, és a fegyvert a sofőr fejének szegezte” – számolt be a nem éppen szívderítő eseményről az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Németh Zsolt, a szombathelyi DOBÓ SE vezetőedzője, aki az edzőtáborozók második csoportjával az elmúlt vasárnap érkezett haza.

Mindenét elvitték, gyalogosan tért haza

A rablók nem csak a mobiltelefonjától és a pénztárcájától fosztották meg a sofőrt, hanem sakkban tartva az indítókulcs átadására is kényszerítették, majd az eltulajdonított busszal elhajtottak a helyszínről.

Mielőtt távoztak volna, megkötözték Petert, üvöltözve megrugdosták, és magára hagyták az út közepén – folytatta a rémtörténetet Németh Zsolt, aki azt is elmondta, hogy a Kicsi Boss a barátjuk volt, aki sokszor állt be a szabad óráikban focizással kikapcsolódó magyarok egyik vagy másik csapatába. – Megzúzott bordákkal, sebekkel a teste szinte minden pontján, gyalogosan folytatta az útját, miután hazavánszorgott, kórházba vitték és ellátták. Másnap reggel alaposan meglepődtünk, amikor egy másik sofőr jelentkezett szolgálatra. A szálloda recepcióján számoltak be arról, hogy miért volt szükség a váltásra. Azt is elmondták, hogy az értékes buszuknak valószínűleg bottal üthetik a nyomát, mert újabban sok a hasonló eset, a nyomozók pedig csak nagyritkán találnak rá a tettesekre. A történet azon túl, hogy rémisztő a számunkra, felveti azt a kérdést is, hogy amikor néhány hét múlva hozzákezdünk a második dél-afrikai edzőborunknak, azt is figyelembe kell venni, hogy a szolgáltatások minősége inkább romlott, mint javult a korábbi jó színvonalhoz képest. Többek között az is bosszúságot okozott, hogy naponta 15-20 alkalommal volt áramszünet, és az internetet is túl gyakran mondta fel a szolgálatot. Ráadásul az összképen még az is rontott, hogy a sportlétesítményekkel szomszédos folyó kiáradása miatt víz alá került a dobópálya, ami csak részben száradt ki az érkezésünkig” – mondta befejezésül Németh Zsolt, hozzátéve, hogy a hazautazásuk előtt újra találkoztak a megtámadott sofőrjükkel, aki érthetően nem volt jó bőrben.

(Borítókép: Németh Zsolt, Halász Bence, Igaz Bálint és Peter Phahlane. Fotó: Németh Zsolt)

Rovatok