Index Vakbarát Hírportál

Stabilan áll a korona a síkirálynő fején

2023. február 16., csütörtök 16:52

Csütörtökön Courchevel-Méribelben Mikaela Shiffrin, az alpesi sí sokszorosan megkoronázott királynője nyerte az óriás-műlesiklást a franciaországi világbajnokságon. A 27 éves amerikai hölgy pályafutása hetedik vb-aranyérmét és összességében tizenharmadik medáliáját szerezte, amivel az örökrangsor második helyén áll. Az élen a német Christl Cranz található, aki a harmincas években uralta a sportágat. Példátlan módon négy magyar is bekerült a „főtáblára”, közülük Tóth Zita szerepelt a legjobban. Pénteken két magyar is ott lesz a férfiak hasonló versenyszámának döntőjében!

Mikaela Shiffrin nem ábrándította ki rajongóit, pedig nem sokon múlt, hogy az utolsó kapuk egyikénél elpackázza a világbajnoki győzelmét az óriás-műlesiklásban, a franciaországi Courchevel-Méribelben. (A hölgyek versenyeit Méribelben, az urakét Courchevelben rendezik.)

A 27 éves amerikai klasszis az első futamban 12 századmásodperces előnyt szerzett, és a másodikban tovább növelte a különbséget, az utolsó ellenőrző pontnál már 36 századdal vezetett, de akkor elkövetett egy technikai hibát, és majdnem lecsúszott az élről.

Végül 12 századot sikerült megőrizni a különbségből, amiben az is közrejátszott, hogy az első futamban másodiknak célba érkező francia Tessa Worley a másodikban kicsúszott a pályáról, és kiesett. Ezüstérmesként az olasz Federica Brignone végzett, az alpesi kombináció itteni világbajnoka, míg a harmadik a norvég Ragnhild Mowinckel lett. 

Az egész testem lebénult, amikor elkövettem azt a hibát – nyilatkozta Shiffrin a francia televízióban. – Akkora, de akkora volt rajtam a nyomás. Arra gondoltam, lehet, hogy mindent elszúrtam, és még jobban beleadtam apait-anyait.”

Jól tette, mert így  világbajnok lett, immár hetedszer, és a vb-érmei számát is tizenháromra növelte, ami a legtöbb a második világháború óta. Ha az ősidőket is beleszámoljuk, akkor a harmincas években uralkodó német Christl Cranz tizenöt érme még mindig rekord.

Nem tudom, hogyan fejezzem ki magam, de a szívem még mindig majd kiugrik a helyéből. Úgy érzem, rögtön elájulok – pihegett Shiffrin a célban.

A győzteshez hasonlóan megérdemlik a kiemelést a magyar indulók is. Korábban még sohasem került fel négy magyar hölgy a világbajnoki főtáblára, most viszont valamennyien ott voltak az első ötvenben! Tóth Zita a negyvenedik, Hozmann Szonja a negyvenharmadik, Junia Brigitta a negyvennyolcadik, Majtényi Hanna a negyvenkilencedik helyen végzett!

Fantasztikus ez az eredmény, ilyesmire még tényleg nem volt példa a magyar sísport történetében – nyilatkozta a vb helyszínéről Fürstner József, a szövetség elnöke, aki sítalpakon tette meg a távot a női és a férfiverseny helyszíne között. – Feltétlenül meg kell említenem, hogy Úry Bálint és Kékesi Márton személyében két versenyzőnk lesz a pénteki férfi óriás-műlesiklás döntőjében, ami szintén hatalmas siker.

Annak értékéről Szepesi Bertold szövetségi kapitány beszélt az Indexnek, szintén a Francia-Alpokból:

2007 óta van kvalifikáció a férfiaknál, és most először fordult elő, hogy két versenyzőnk, Úry és Kékesi bejutott a főtáblára – mondta a fiatal szakember. – De az is példátlan, hogy négy honfitársnőnk indulhatott az óriás-műlesiklásban. Várakozáson felüli szereplés, nagyon várom már a férfiak pénteki versenyét!

Eredmények

Női óriás-műlesiklás: 

1. Mikaela Shiffrin (amerikai) 2:07,13 perc

2. Federica Brignone (olasz) 0,12 mp hátrány 

3. Ragnhild Mowinckel (norvég) 0,22 mp h.

...40. Tóth Zita 14,60 mp h.

...43. Hozmann Szonja 19,18 mp h.

...48. Junia Brigitta 24,05 mp h.

49. Majtényi Hanna 24,36 mp h.

Férfi óriás-műlesiklás:

Selejtező 

1. Szőllős Benjamin (izraeli) 2:21,13 perc

...4. Szőllős Barnabás (izraeli) 0,41 mp h.

...8. Úry Bálint 1,58 mp h.

...25. Kékesi Márton 4,48 mp h.

Úry és Kékesi mellett az izraeli színekben versenyző Szőllős testvérek is ott lesznek a pénteki főversenyben.

(Borítókép: Mikaela Shiffrin 2023. február 16-án. Fotó: Alex Pantling / Getty Images Hungary)

Rovatok