Index Vakbarát Hírportál

Negyvennégyszer drágább volt a katari foci-vb, mint a brisbane-i olimpia lehet

2023. február 17., péntek 14:04

Az ausztrál kormány és Queensland állam vezetése hétmilliárd ausztrál dolláros (1,7 ezer milliárd forint) beruházáscsomagról állapodott meg a 2032-es olimpiának otthont adó Brisbane-ben.

A szövetségi kormány számos egyéb felújítás mellett fedezi egy 17 ezer férőhelyes csarnok felépítését, míg az állam vállalja az ötkarikás játékok fő helyszínéül szolgáló Gabba Stadion részleges elbontását és újjáépítését. Utóbbi során nyolcezer hellyel bővül a jelenleg 50 ezres aréna, a 2026-ban kezdődő munkálatok várhatóan 2,7 milliárd dollárba kerülnek majd. A stadion alatt új metróállomást is kialakítanak.

Emellett még 16 olyan létesítmény van tervben, amelyek újak lesznek vagy korszerűsíthetik őket. 

Anika Wells sportminiszter közölte, a két fél fele-fele arányban állja a költségeket, és emlékeztetett arra, hogy az olimpiai infrastruktúra 80 százalékban már rendelkezésre áll.

A brisbane-i olimpia így jóval olcsóbb lehet, mint elődjei: 

a koronavírus-járvány miatt egyéves halasztásra kényszerülő tokiói játékok 28 milliárd, a 2016-os Rio de Janeiró-i multisportesemény 13,2 milliárd, míg a 2012-es londoni olimpia 14,6 milliárd amerikai dollárba került.

Érdekesség, hogy a tavaly év végi katari labdarúgó-világbajnokság összköltsége a 220 milliárd dollárt is elérte, így gyors fejszámolás után kiderül: negyvennégyszer lehetne megrendezni a brisbane-i olimpiát annyi pénzből, amennyibe a tavalyi labdarúgó-világbajnokság került. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok