Index Vakbarát Hírportál

12 éves lányok ellen versenyez egy középkorú, transznemű nő – a szülők felháborodtak

2023. február 18., szombat 15:19

Hat első osztályú megye követel sürgős választ az angol és walesi krikettbizottságtól arra, hogy miért engednek egy középkorú játékost, aki férfiból nővé vált, 12 éves lányok ellen versenyezni.

A Telegraph több levelet is kapott edzőktől és szülőktől, akiknek a lánya klubkrikettmérkőzéseken szembesült a játékossal.

Mindannyian aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy milyen biztonsági következményekkel jár, ha egy felnőtt, aki a férfipubertáskor hátramaradt fizikai előnyeit hordozza magában, ugyanabban a ligában játszik, mint a lányok.

Az egyik edző levele szerint a játékos „keményebben üti a labdát, mint bárki más, akit a ligában” látott.

Úgy tudni, hogy a játékos korábban már okozott sérüléseket, bár nem szándékosan, többek között egy játékvezetőnek és egy ellenfélnek a megyei bajnokságban, utóbbi hónapokig nem tudott játszani.

Néhány szülő, akit zavar a fiatal lányok és egy férfinak született felnőtt közötti jelentős hatalmi egyenlőtlenség, azzal fenyegetőzött, hogy válaszul kiveszi a lányát a ligából. Egyikük „elfogadhatatlannak, kellemetlennek és veszélyesnek” minősítette a helyzetet.

Egy 13 év alatti, megyei csapatban szereplő lány édesanyja elismerte, hogy valóban aggódik a lánya biztonsága miatt, és azzal érvelt, hogy szerinte nem helyénvaló, hogy egy felnőtt, aki a férfipubertás fiziológiai előnyeit élvezi, ugyanabban a ligában szerepeljen – írja a lap.

A megoldás: fogja vissza magát

A liga azon ülésén, amelynek célja az volt, hogy megvitassák a 12 éves lányok női játékba való „feljátszásával” kapcsolatos aggodalmakat, valamint a méret és az erő esetleges egyenlőtlenségeit, a transznemű játékos klubja kifogásolta, hogy meg kell kérniük a krikettjátékost, hogy „fogja vissza magát”.

Az eset által felvetett aggodalmak olyannyira elhatalmasodtak, hogy hat, első osztályú megyéből álló csoport a múlt héten találkozott a krikettbizottsággal, hogy tisztázza az esetet. Mindannyian azzal érvelnek, hogy a lányok testi épségének kérdésében egyértelmű útmutatás nélkül maradtak.

Jelen állás szerint az EKB (angliai és walesi krikettbizottság) szabályai a szabadidős krikettben játszó transznemű játékosokra vonatkozóan a legliberálisabbak közé tartoznak a sportban, és kimondják, hogy „a transznemű nők részt vehetnek bármilyen, csak nőknek szóló versenyen, bajnokságban vagy mérkőzésen, és abban a nemben kell őket elfogadni, amelyben megjelennek”.

A hat megye azzal érvel, hogy a női kategória védelmének ez a hiánya egyértelmű útmutatás nélkül hagyja őket a lányok testi épségének és a mosdóhoz való hozzáférésnek a kérdésében.

Az EKB tanácsa azt diktálja, hogy ha bármilyen biztonsági kérdés merül fel egy transz krikettjátékossal kapcsolatban, azt elsősorban a ligának kell kezelnie. A megyék ezt az EKB mint nemzeti irányító testület felelőssége elhárításának tekintik, rámutatva, hogy sok szabadidős mérkőzésen önkéntesek bíráskodnak, akik gyakran képzetlenek, és nem szívesen kockáztatják a vádakat vagy a visszaéléseket azzal, hogy megkérdőjelezik egy adott játékos képességeit.

Közös illemhely és öltöző

Mélységes nyugtalanságot vált ki az a helyzet is, hogy egy magát nőként azonosító biológiai férfi a krikettklubok illemhelyein tizenéves lányokkal osztozik. A legutóbbi ellentmondással kapcsolatban az EKB azt válaszolta, hogy a transzneműekre vonatkozó politikát felülvizsgálják.

A transzneműek részvétele összetett terület

– mondta egy szóvivő.

„A szabadidős krikettben a játékosok jogosultságának megállapítása a saját maguk által azonosított nemük alapján történik, orvosi követelmények nélkül. Az Egyesült Királyság Sporttanácsa Egyenlőségi Csoportjának (SCEG) útmutatása fényében azonban jelenleg felülvizsgáljuk. Folytatjuk a konzultációt a Sport Englanddel és más független szakértőkkel, és amint ez a munka befejeződik, közölni fogjuk a változásokat” – folytatta.

A megyék körében azonban az a vélemény alakult ki, hogy az EKB ködösít, és kitér a témában. Az egyik megye azt mondta, hogy három éve sürgetik a transzneműekkel kapcsolatos konkrét változtatásokat, csak azért, hogy a múlt heti ülés után a Stonewall, az LMBTQ jótékonysági szervezet irodalmára hivatkozzanak, amely a szervezeteknek ad tanácsot a névmások és a nemsemleges terek kérdésében.

Rovatok