Index Vakbarát Hírportál

Magyarország olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságot rendezhet

2023. február 21., kedd 15:33

Az olaszországi Sabaudia visszalépése után a Magyar Evezős Szövetség sikerrel pályázott a 2024-es kontinensbajnokság megrendezésére, így április 25–28. között a szegedi Maty-érre látogatnak a sportág európai kiválóságai, akik az érmek mellett olimpiai kvótákért is harcba szállnak.

A magyar szövetség keddi közlésében emlékeztetett: az olaszországi Sabaudia korábban jelezte, hogy visszalép a 2024-es Eb megrendezésétől, ezért a sportág nemzetközi (World Rowing) és európai szövetsége (European Rowing) új pályázatot írt ki a kontinensviadal megrendezésére.

„Óriási megtiszteltetés, hogy megrendezhetjük az Európa-bajnokságot és egyben a kontinentális kvalifikációs regattát” – hangsúlyozta Cseh Ottó, a magyar szövetség elnöke.

„Az Európa-bajnokság hazai megrendezése rendkívül fontos a magyar evezősközösség számára, ugyanakkor sportágunk népszerűsítése szempontjából is. Az esemény helyszíne a Szegedi Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ lesz, amely az előző években megvalósított fejlesztések révén alkalmassá vált nemzetközi evezősverseny lebonyolítására is. Tisztában vagyunk azzal, hogy jóval kevesebb időnk, alig több mint egy évünk van a felkészülésre, ám hiszünk abban, hogy világszínvonalon tudjuk megrendezni a versenyt jövő áprilisban” – zárta mondandóját a MESZ elnöke.

A párizsi olimpiát megelőző egyik legnagyobb téttel bíró nemzetközi evezősversenyre várhatóan 38-40 országból mintegy 1200 résztvevő (sportoló, szakvezető, kísérő) érkezik.

Magyarország legutóbb 53 évvel ezelőtt rendezett felnőtt evezős kontinensviadalt, 1970-ben a tatai Öreg-tó a XVII. női Európa-bajnokságnak adott otthont. Először 1933-ban, kilencven esztendővel ezelőtt Budapesten, a Margit-sziget pesti Duna-ágában rendezhettünk Eb-t.

A magyarok pályáztak a 2013. évi felnőtt Európa-bajnokság lebonyolítására, ám akkor egyetlen szavazattal alulmaradtak Sevillával szemben. A magyar szövetség 1989-ben az ifjúsági vb mezőnyét látta vendégül Szegeden, 1996-ban és 2019-ben masters (veterán) vb-t rendezett a Velencei-tavon. Utóbbi minden idők második legnépesebb mezőnyét vonultatta fel az evezős masters vb-k történetében.

(Borítókép: Pétervári-Molnár Bendegúz evezős edz az Újpesti-öbölben 2021. április 15-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok