Index Vakbarát Hírportál

Lettország megvonta a támogatást az oroszokkal és fehéroroszokkal együtt versenyző sportolóitól

2023. március 10., péntek 13:54

A Lett Olimpiai Bizottság (LOK) megvonta az állami támogatást öt sportolótól, akik olyan versenyeken indultak, amelyeken oroszok és belaruszok is részt vettek.

Az olimpiai hírekre és sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál pénteki beszámolója szerint Karlis Lejnieks, a LOK főtitkára megerősítette, hogy – többek között – a 2017-ben Roland Garros-győztes teniszező, Jelena Ostapenko és két profi országúti kerékpáros, Toms Skujin, valamint Kristas Neiland ettől a hónaptól nem részesül támogatásban.

A sportolók abban az esetben kaphatják vissza pénzüket, ha a belügyminisztériummal és az ügyben illetékes szervezetekkel történő tárgyalásokon ezt jóváhagyják.

Az határozottan nem jó megoldás, hogy a kormány a saját sportolóit támadja

– mondta Kristas Neiland. Az Israel-Premier Tech bringása hozzátette, hogy nem a versenyzőket, hanem a sportszervezeteket kellene felelősségre vonni, mivel csapata a munkaadója, és a versenyzéssel „keresi a kenyerét”, így nincs választási lehetősége.

A parlament korábban a lett csapatokat is eltiltotta azoktól a tornáktól, amelyeken oroszok és fehéroroszok is részt vesznek.

Lettország múlt hónapban bojkottal fenyegette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, amikor a szervezet nyilvánosságra hozta: keresi a lehetőséget, hogy az orosz és fehérorosz sportolók semleges státusban részt vehessenek a párizsi olimpián.

MTI

Rovatok