Index Vakbarát Hírportál

A budapesti sakkolimpia előtt választ új elnököt a magyar szövetség

2023. március 10., péntek 14:23 | aznap frissítve

Szombattól új elnöke lesz a Magyar Sakkszövetségnek, miután a szervezetet eddig irányító Szabó László végül visszalépett a jelöléstől. Hárman maradtak ringben, sportági képpel az asztal mellett. A döntésnek különösen a 2024-es budapesti sakkolimpia rendezésének ismeretében lehet fontos szerepe.

A nemzetközi szövetség (FIDE) 2020. december elején egyhangúlag – 111 szavazóból 110 igen és egy tartózkodás mellett – döntött a rendezésről. Nehéz dolga nem volt, hiszen a koronavírussal még erősen megterhelt időszakban egyedül Magyarország nyújtott be értékelhető pályázatot. Hazánk korábban még sosem rendezett sakkolimpiát, amelynek tervezett rendezési költsége közel 17 millió euró, körülbelül hatmilliárd forint.

A 46. sakkolimpia a FIDE alapításának 100. évfordulójára esik. A tervezett helyszínen, a Hungexpón várhatóan 3500 résztvevő küzd majd.

A magyar szövetség két nappal a választás előtt honlapján jelentette be hivatalosan, hogy a megadott határidőig érvényes jelöléssel három, doktori végzettségű személy rendelkezik: Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) kosárlabdából érkező rektora, Polyánszky-Tamási Zoltán filozófus és közgazdasági szakember, valamint Varga Gábor üzletember.

Ismertetőjében a volt válogatott kosaras Sterbenz kiemelte: sportágában szövetségi kapitányként és a magyar szövetség főtitkáraként már sokrétű tapasztalatot szerzett, majd más sportszervezetekben működött közre, a versenysakkozásba pedig levelezési sakkozóként kapcsolódott be és ért el eredményeket, az utóbbi években a TFSE és az MTK színeiben játszott csapatbajnoki mérkőzéseket, rektori kinevezése óta főleg rapidversenyeken indul. Hozzátette: 2019 óta tagja a sakkszövetség elnökségének. Vezetői mottója szerint „Minden csapattag előnyben részesítene egy olyan csapatot, amelyben senki, még ő maga sem lazsálna.”

Polyánszky-Tamási azt emelte ki magáról, hogy az államigazgatásban és a tanácsadói szektorban az európai uniós források szakértőjeként dolgozott, később főosztályvezető volt a Miniszterelnökségen, jelenleg politikai tanácsadó. Állítása szerint a sakk gyermekkora óta vonzza, de csak tizenkét évvel ezelőtt kezdett el versenyezni. Jelenleg is aktív klubjátékos, több mint két éve FIDE-versenybíró (FA). Társalapítója az Olimpia Sportegyesületnek, így társzervezője a Buda Grand Prix-versenysorozatnak, amely az elmúlt két évben a legnagyobb létszámmal megrendezett egyéni sakkverseny volt Magyarországon. Közreműködött a budapesti sakkolimpia megrendezése érdekében hozott kormányzati döntések előkészítésében, másfél éve a szervezőbizottság döntéshozó testületének elnöke.

Bár a szerdai hírek még arról szóltak, hogy Varga Gábor visszalépett a jelöléstől – és helyette Polyánszky-Tamási méreti meg magát –, végül hivatalosan mindketten ott vannak még a küzdőtéren. Az üzletember Varga Gábor ingatlanforgalmi szakjogász, felszámoló és vagyonfelügyelő. Az ingatlankereskedelemmel és ingatlanbefektetésekkel foglalkozó Camenity Kft. ügyvezető igazgatója. A sakkhoz saját bevallása szerint nagy szerelem fűzi, a játékot amatőrként űzi, a szövetséggel korábban nem volt kapcsolata, az ott és a sportágban zajló eseményeket csupán kívülről figyelte.

Neve nem ismeretlen a közvélemény számára, két éve azzal szolgáltatott témát a magyar sajtóban, hogy bő tíz évvel korábban az ő felügyelete mellett szerezte meg Czeglédy Csaba jogi előadóként a jogi szakvizsgához szükséges szakmai gyakorlatot, aminek kapcsán aztán különböző kételyek vetődtek fel, és még a politikai közélet ismert szereplőinek a felelőssége is szóba került.

A távozó elnök nem érzi úgy, hogy helyette más aratja le a babérokat.

Az elnöki tisztséget 2019 óta betöltő, így egy ciklus után távozó Szabó László az Indexnek elmondta: bár több tagszervezet is megkereste és maradásra kérte – ehhez hivatalosan egy jelölés kellett volna –, ő azonban osztott-szorzott, és végül úgy döntött, hogy nem fogadja el a felkérésüket. Erre két oka is volt, az egyik személyes.

„Az embernek tudni kell reálisan felmérni az energiáját és az erejét, márpedig én a következő időszakban másként tervezek teljes erőmmel koncentrálni. Jövőre Párizsban paralimpiát rendeznek, a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetőjeként ez rengeteg kihívással jár, ami mellett üzleti vállalkozásaim is több energiát követelnek, plusz más jellegű, egyéb feladataim is vannak. Ezek együtt összesen már bőven lefedik a napjaimat.”

Szabó László másik érve szakmai volt: Sterbenz Tamás személyében az ideális elnökjelöltet látta a versenyben maradottak között.

„Azon most fölösleges morfondírozni, hogyha ő nincs a jelöltek között, akkor beszállok-e én is a küzdelembe.

Tamás sakkozóként is kötődik a sportághoz, a sporttudományok és a sportvezetés terén pedig komoly tapasztalatokkal bír. A szövetség életében ebben a fontos időszakban, ezekről a biztos alapokról indulva az ő személye garancia, hogy jól végezze el azt a nagy feladatot, ami a poszttal jár. Húsz éve ismerem, jó kezekben lesz az irányítás, amennyiben megválasztják.”

Szabó László a budapesti sakkolimpiáról elmondta: a rendezés egészen biztos jót tesz a magyar sakksportnak, sőt azon túl a magyar sportnak is, továbbá a pályázat sikeres elnyerését követően nem érzi úgy, hogy a rendezéssel majd más aratja le helyette a babérokat.

A büszkeséglistámon már így is ott szerepel, hogy abban az időszakban nyertük el a rendezés jogát, amikor én voltam a szövetség elnöke. A rendezés óriási megtiszteltetés, de egyben óriási munka, én viszont racionális ember vagyok, racionálisan gondolkodom: valamit valamiért. A szervezők nagy kihívás előtt állnak, és amennyiben megtisztelnek a kérdéseikkel, bármiben, bármikor örömmel állok a rendelkezésükre a tanácsaimmal.”

(Borítókép: Julian Finney / Getty Images for DAGOC)

 

Rovatok