Index Vakbarát Hírportál

Az öttusázó Gulyás Michelle aranyérmet nyert a kairói világkupán

2023. március 11., szombat 20:18

Gulyás Michelle aranyérmet nyert az öttusázók idei világkupa-sorozatának első állomásán, Kairóban.

A 18-as döntőben további két magyar szerepelt: Barta Luca 14., Bauer Blanka 17. lett. Simon Sarolta nem jutott be a fináléba. A dobogóra Gulyás mellé a francia Elodie Clouvel és az egyiptomi Szalma Abdelmakszud állhatott fel.

A verseny kedden kezdődött a selejtezővel, a 67 fős mezőny két csoportban küzdött, az első 18-18 hely ért továbbjutást, ami mind a négy magyar indulónak összejött. Ezt követte a szerdai körvívás, melyben a tavalyi vb-n ezüst-, Eb-n bronzérmes Gulyás 23 győzelemmel és 12 vereséggel nagyszerűen teljesített, Simon 17/18-cal, Barta 16/19-cel, Bauer pedig 6/26-tal zárt. Ezt az eredményt továbbvitték a csütörtöki elődöntőbe, ahol két 18 fős csoportban zajlott a verseny, és az első kilenc-kilenc hely ért finálét. A legjobb 18 közé Gulyás, Barta és Bauer került be.

A szombati döntőt a körvívás eredményével kezdték az öttusázók. Gulyás Michelle a szerdai teljesítményével a harmadik-negyedik helyről indult, a lovaglásban nem hibázott, a bónuszvívásban négy pluszpontot szerzett, így két szám után második volt Clouvel mögött. A 200 méteres úszásban 2:19.62 perccel a nyolcadik időt érte el, de ezzel is megőrizte pozícióját, azaz a négy lövészettel megszakított 5 × 600 méteres futást másodikként kezdhette meg. Clouvel előnye hat másodperc volt a rajtnál, az egyiptomi Szalma Abdelmakszud pedig három másodperc hátránnyal követte a legjobb magyart. Gulyás 11:52.80 perccel a negyedik időt érte el, és öt másodperccel Clouvel előtt ért célba.

A technikai számokkal teljesen meg vagyok elégedve, főleg a lövészetemmel, mert szerintem nem volt még ilyen, hogy ne hibáztam volna, de tudtam, hogy erre most szükségem lesz, mert a fizikai számaim még nincsenek a topon. Az első körben rosszulesett a futás, és el is vagyok szokva ettől a melegtől

– értékelt a hazai szövetség honlapján, majd így folytatta: „Örülök, hogy ilyen összeszedetten tudtam versenyezni. A lovaglásom és a vívásom is nagyon jó volt, innentől majd a fizikai számaimra kell ráfeküdni, hogy mire kezdődnek a kvalifikációs versenyek, addigra összeálljon minden.”

Barta a lovaglásban, Bauer pedig a kombinált számban nyújtott kiemelkedőt, előbbi hibátlan teljesítménnyel, utóbbi 11:41.80 perccel zárta másodikként a részversenyt.

Rovatok