Index Vakbarát Hírportál

Fontos mérföldkőhöz érkeztünk a párizsi olimpia előtt

2023. március 14., kedd 13:15 | aznap frissítve

Világ körüli stafétát szervezett kedden, 500 nappal a jövő évi párizsi olimpia rajtja előtt a játékokat előkészítő bizottság, valamint – a nagykövetségek közreműködésével – a francia Európa-ügyi és Külügyminisztérium.

Budapesten ebből az alkalomból reggel nyolckor három evezősnyolcas vonult fel a Duna Országház előtti szakaszán, két egységben egyetemistákkal, valamint a harmadikban a sportág magyar olimpikonjaival, akik az 1980-as és a 2012-es időszakot fedték le az ötkarikás részvételt illetően. Ezt követően a Széchenyi lánchíd és a Margit híd között a budai rakparton mintegy száz sportember részvételével 2024 méteres futás következett, melyen nagykövetségek munkatársai, sportszövetségek képviselői, egyetemisták vettek részt a Francia Intézet elől rajtolva. A mezőnyben ott volt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozó, illetve Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora is – számolt be az eseményről az MTI.

A stafétába 128 ország nagykövetsége és több száz sportoló kapcsolódott, kapcsolódik be a nap során. A szervezők szándéka szerint ezzel az eseménnyel kezdődött meg a „végső visszaszámlálás” az ötkarikás játékokra. A staféta Óceániából indulva egy nap alatt körbejárja a világot, Magyarország virtuálisan Litvániát váltotta 9 órakor, majd 10-kor Málta következett a sorban. A nagykövetségek közreműködésével minden ország kiválasztott egy sportágat, amelynek képviselői részvételével a nagykövetek stafétát adnak át egymásnak. Franciaország megtisztelő felkérésére a kampányhoz hazánkban az evezős szövetség csatlakozott. 

Az esemény apropóján a Francia Intézetben tartott sajtótájékoztatón Julie Thisse, a budapesti francia nagykövetség első titkára arról beszélt, hogy a sportdiplomácia Franciaország számára kiemelten fontos, „különösen most, hogy közeledik a párizsi olimpia”. Hozzátette: a jövő évi olimpián és paralimpián 13 millió helyszíni szurkolóra számítanak, és úgy kalkulálnak, hogy négymilliárd tévénéző követi majd az eseményeket. 

„Az olimpia nemcsak sport-, hanem kulturális esemény is lesz, elég csak arra gondolni, hogy a megnyitóra nem stadionban, hanem a Szajnán kerül majd sor. Ezzel az a cél, hogy közelebb hozzuk a sportot az emberekhez” – folytatta.

Gyulay Zsolt kiemelte, nagyon komolyan veszik a felkészülést és az olimpia jelentette kihívást.

„Nagy örömmel tölt el, hogy száz év elteltével ismét Párizsban lesz az olimpia, és örülünk annak is, hogy visszatér Európába, ez számunkra nagyon fontos” – mondta a MOB-elnök, majd megemlítette, hogy delegációval már többször jártak Párizsban, és tapasztalataik szerint jól haladnak az előkészületek. Kiemelte, hogy szeretnék, ha legalább akkora lenne a magyar csapat a párizsi olimpián, mint az előzőn volt. Emlékeztetett rá, hogy a MOB feladata olyan környezetet teremteni, melyben a sportolóknak csak a felkészülésre kell figyelniük.

A sajtóeseményen – melyen öt versenyző, Gulyás Michelle öttusázó, Kapás Boglárka és Telegdy Ádám úszó, Venyercsán Bence gyalogló és Leimeter Dóra vízilabdázó beszélt a kvótaszerzési lehetőségekről, esélyekről  együttműködési szerződést írt alá a Magyar Evezős Szövetség és az ELTE, a megállapodást Borhy László és Cseh Ottó, a MESZ elnöke szentesítette. Az ELTE rektora elmondta, hogy az egyetem új profilt épít fel a vízi sportok területén, ebben segít az evezős szövetség eszközök, létesítmények biztosításával. A rendezvényen rövid, de annál látványosabb műsorral készült az ELTE cheerleadercsapata, továbbá a francia nagykövetséggel jó viszonyt ápoló magyar rögbisek, a sportágat válogatott játékosok és mintegy 150 iskolás képviselte, akik rövid sportági bemutatót tartottak a szűk területen.

Rovatok