Index Vakbarát Hírportál

Megnyerte a fellebbezést az adócsalási ügybe keveredő műsorvezető

2023. március 29., szerda 07:31

Gary Lineker angol sportműsorvezető megnyerte a brit adóhivatal (HMRC) ellen benyújtott, 4,9 millió fontos adóhátralékkal összefüggő fellebbezését.

Az adóhatóság a BBC-től és a BT Sporttól származó jövedelmek után fizetett adók miatt indított eljárást a a korábbi angol válogatott labdarúgó ellen. Gary Lineker a BBC Match of the Day című műsorának műsorvezetője, és korábban a BT Sportnak is dolgozott, írja a BBC.

A HMRC szerint Gary Lineker munkavállalóként trükközött, de a bíró utóbbinak adott igazat.

„Következtetéseimből az következik, hogy ebben az ügyben a közvetítőkre vonatkozó jogszabályok (IR35) jogilag nem alkalmazhatók” – mondta Brooks bíró egy nyilatkozatban.

„Már minden esedékes adót befizettem a legmagasabb adókulcs szerint. Teljesen elképedtem az eljárás miatt, szerencsére igazságot szolgáltattak” – reagált Gary Lineker a hírre a közösségi médiában.

I had already paid all tax due at the top rate and happily so. I’m still totally flabbergasted as to why I was expected to pay double. Thankfully justice was done. https://t.co/H0JcOCC9Pl

— Gary Lineker ** (@GaryLineker) March 28, 2023

Az IR35 az Egyesült Királyság adókikerülés-ellenes jogszabálya, amely az „álcázott” foglalkoztatás intézménye ellen lép fel.

Rovatok