Index Vakbarát Hírportál

A Veszprém kettős győzelemmel búcsúztatta a Szegedet a BL-ben

2023. március 30., csütörtök 20:43

A Telekom Veszprém kettős győzelemmel jutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, miután csütörtökön a rájátszás első körének hazai visszavágóján 38–33-ra legyőzte az OTP Bank-Pick Szegedet.

Az első felvonás múlt szerdán Szegeden váratlanul egyoldalú küzdelmet hozott, a vendég veszprémiek 36–23-as győzelme lényegében eldöntötte a továbbjutást.

Ennek szellemében a szegedieknek a visszavágón aligha lehettek vérmes reményeik a nyolc közé jutást illetően, sokkal inkább az önbecsülésükért és a presztízsért mentek csatába. És az első félidőben nyújtott teljesítményükkel erre teljesen rá is szolgáltak. Sőt, még a szép búcsú is kinézett számukra...

Az első gólt csütörtökön a Szeged szerezte, majd a nyílt csatában, a jó iramú küzdelemben a Veszprém átvette ugyan az irányítást, de a vendégek ezúttal nem zuhantak össze. Sportszerű volt az összecsapás, mégis kemény küzdelem zajlott, egyik fél sem vette félvállról az ütközetet.

Rangadóhoz méltó volt a színvonal, amire rászolgált a helyszínre kilátogató 5210 néző, a sportág semleges szimpatizánsai pedig leginkább azt sajnálhatták, hogy a továbbjutás már nem volt kérdéses. Ahhoz ugyanis nagy fordulatnak kellett volna történnie, de hiába játszott egy héttel ezelőtti önmagához képest nagyságrendekkel jobban a Szeged, a Veszprémet nem sikerült megtörni, a hazaiak is kellő komolyságot tettek le a parkettre. A szünetben egygólos volt a Veszprém előnye (17–16), egy olyan meccsen, amelyben azért a Szegednek is volt keresnivalója.

A második félidő elején másodszor jutott minimális előnyhöz a vendégcsapat, viszont rögtön megduplázta a különbséget. Mielőtt azonban vérszemet kapott volna a Szeged, a Veszprém gyorsan megrázta magát. A hazaiak két perc alatt úgy szereztek négy gólt, hogy egyet sem kaptak, a mínusz kettőből pedig plusz kettőt csináltak. A kiélezett pillanatokban addig nem érződött feszültség is jelentkezett: Bodó és Lauge kakaskodott egymással, amiért mindketten megérdemelten kaptak kétperces kiállítást.

A Veszprém a közjátéktól függetlenül lendületben maradt, a 45. percben már 27–23-ra vezetett, és nem volt megállás. A Szeged próbálkozott becsülettel, variálta a taktikáját, a hazaiak azonban kihasználták a vendégek hibáit, az üresen hagyott kaput, és a hajrá előtt már tíz góllal is megléptek (37–27). A vége inkább gála jelleget öltött, így a vendégcsapat kozmetikázni tudott.

A két együttes jövő héten a Magyar Kupa döntőjében ismételhet – az elődöntőben a Veszprém a Tatabányával, a Szeged a Dabassal találkozik –, majd a bajnoki fináléban.

A Veszprémre május 10-én vagy 11-én vár a folytatás a BL-ben, ahol a negyeddöntő első, hazai felvonásán fogadja a Kielcét. A lengyelországi visszavágóra egy héttel később kerül sor.

A veszprémi klub honlapján a két edző és a magyar válogatott két kulcsembere a következőképpen értékelte az összecsapást:

Momir Ilic, a Veszprém edzője: „Az első félidőben voltak problémáink, de a másodikban jobban reagáltunk, sikerült is néhány könnyű gólt szerezni. Sok munka vár még ránk, például holnap edzést kell tartanunk, szombaton pedig már mérkőzést játszunk. Megyünk tovább!”

Juan Carlos Pastor, a Szeged edzője:„Gratulálok a Veszprémnek, megérdemelten nyertek és jutottak tovább. A szegedi meccsel összehasonlítva látok fejlődést. Sok labdát veszítettünk ma, voltak védekezési hibáink. Próbáltuk a hét a hat elleni játékot, szeretnénk ebben fejlődni a jövőben.” Ligetvári Patrik, a Veszprém játékosa: Jó két mérkőzést játszottunk és sokat fejlődtünk. Ma többet hibáztunk sajnos, mint az előző találkozón. A következő időszakban még találkozunk párszor a Szegeddel, szeretnénk ott is győzni. Bánhidi Bence, a Szeged játékosa: A csapat jobban játszott a második meccsen, de ez sem volt elég. Ez a teljesítmény még mindig kevés a Veszprém ellen. Negyvenöt percig jól játszottunk, meccsben voltunk, de a végére a sok hiba miatt ellépett a Veszprém. A kupadöntőben remélhetőleg találkozik a két csapat és szorosabb meccs lesz.”

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ
visszavágó
Telekom Veszprém – OTP Bank-Pick Szeged 38–33 (17–16)
Továbbjutott: a Veszprém, kettős győzelemmel, 74–56-os gólkülönbséggel.

(Borítókép: A veszprémi Rasmus Lauge Schmidt (k), valamint a szegedi Szita Zoltán (b) és Imanol Garciandia a férfi kézilabda Bajnokok Ligája rájátszásában, az első fordulóban játszott Telekom Veszprém–OTP Bank-Pick Szeged visszavágó mérkőzésen a Veszprém Arénában 2023. március 30-án. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)

Rovatok